BILI SMO NA NAJZAGAĐENIJEM MESTU U BEOGRADU: Rekli su nam kako se osećaju, MNOGI DIŠU NA ŠKRGE! (FOTO)
Novi Beograd ovih dana bio je najzagađeniji deo grada, Foto: Emilija Jovanović

anketa

BILI SMO NA NAJZAGAĐENIJEM MESTU U BEOGRADU: Rekli su nam kako se osećaju, MNOGI DIŠU NA ŠKRGE! (FOTO)

Mnogi stanovnici Beograda žalili su na kašalj, grebanje u grlu, iziritiranu nosnu sluznicu

Objavljeno:
Jovana Korica

Poslednjih nekoliko dana vazduh u Beogradu dobio je boju i miris. Magla i slaba vidljivost, ali i informacija da je u srpskoj prestonici prema merenjima kvaliteta vazduha na snazi ljubičasti alarm, samo su deo onoga što smo doživljavali.

Mnogi stanovnici Beograda žalili su na kašalj, grebanje u grlu, iziritiranu nosnu sluznicu...

Prema nekim merenjima upravo Novi Beograd bio je najzagađenije mesto ovih dana.

Ekipa Espreso.co.rs danas je razgovarala sa žiteljima ovog naselja. U nastavku vam donosimo ono što su oni iskusili u danima za nama.

Ovog jutra kako saznajemo na licu mesta, Novi Beograd ponovo je bio u magli, iako je u većini grada jutro osvanulo bez izmaglice na prozorima. Na pitanje o tome da li je ovih dana nešto u vazduhu drugačije, te da li je zagađenje prisutno i kako i koliko simptoma je na svom primeru primetila jedna prolaznica kaže kako je užasno, te kako se guši, a za sve to krivi automobile i loženje.

foto: Emilija Jovanović

- Užasno je. Ne da osetim, nego se gušim. Sve je to od loženja i automobila. Imam komšiju koji svaki dan pali stara kola. Stvara užas, užasan smrad. Ovi iz Nemačke su nama poslali kola koja su oni odbacili, tj. nama ih prodaju, a mi ih kupujemo i vozimo - rekla je ona.

Na isto pitanje dve mlađe devojke odgovorile su odrečno. Za njih zagađenja nema, a ovakvih magli se sećaju i od pre.

foto: Emilija Jovanović

- Ne. Ne osećamo ništa. Sećamo se da je i ranije bilo ovako - pričaju one za Espreso.co.rs.

Jednu od prolaznica srelismo odmah nakon što je prešla ulicu. Starija gospođa. Zadihala se. Požalila se kako već danima jedva diše, te kako je kvalitet vazduha drugačiji.

foto: Emilija Jovanović

- Grebe me u grlu. Danima već jedva dišem.Velika je razlika u kvalitetu vazduha - rekla je ona.

Mlađi momak razliku je primetio po tome što inače nije bolešljiv, a ovih dana neprestano kašlje i ne može da prestane.

foto: Emilija Jovanović

- Nisam bolešljiv, a kašljem. Po tome znam da nešto nije u redu. Postoji razlika u odnosu na ranije. Definitivno ima nešto u vazduhu - rekao je on.

Ipak, jedan stariji gospodin veruje kako je priča oko zagađenja "naduvana". Stari je žitelj Beograda, odrastao je na Dorćolu, a ovakvih magli se seća i od pre. Takođe, tvrdi kako je nekada bilo i gore, te kako je iz svakog dimnjaka u Beogradu dim kuljao na sve strane.

foto: Emilija Jovanović

- Nemojte da pričamo da se radi samo o zagađenju. Ima smoga, ali to je magla. Beograđanin sam, rodio sam se ovde, odrastao sam na Dorćolu. Imam 70 godina i sećam se da je ovakvih magli bilo i pre. Svi pričaju o zagađenju zbog loženja. Pre je bilo i gore, svaka kuća je imala svoje ložište, a iz dimnjaka je kuljao dim na sve strane, pa je magla bila ista kao i ova sada. Nije ovo sada prvi put. Daleko od toga da zagađenja nema. Pogledajte kakve automobile vozimo. Ja sam od automobila odustao, idem samo prevozom sada. Ali, nije kao da ovo nismo videli ranije. Mislim da je sve to malo "naduvano", ta stvar oko zagađenja - ispričao je.

Oni koji su došli iz drugih naselja, razliku u kvalitetu vazduha osećaju na Novom Beogradu. No, kako kažu, situacija na drugim mestima u Beogradu nije ništa bolja.

foto: Emilija Jovanović

- Ovde sam došla da nešto kupim, živim na Karaburmi. Ovde se oseća i danas to nešto. A tamo, u Višnjičkoj ulici kada prođete nije moglo da se diše danima - rekla je jedna prolaznica.

Jedan od sagovornika Espreso.co.rs, svakodnevno šeta, no razliku ne oseća. Magla mu ne smeta, a nema ni tegobe. Ipak, raduje ga, kako kaže, to što će "vetar da rastera maglu".

- Nisam ništa osetio. Šetam svaki dan, ali za mene ne postoji nikakva razlika. Ne smeta mi ta magla i to šta god da je. Izgleda sam otporan na to. Radujem se što će vetar danas da rastera maglu, to jedino - ispričao je on.

Izgledaje istinito ono što stručnjaci kažu da su među najosetljivijom grupom ljudi na zagađenje upravo stariji ljudi. Jedna osamdesetpetogodišnja gospođa požalila se na to da jedva diše. Dodala je i kako se ne seća da je ikada ovakva magla i ovakvav vazduh bio u Beogradu.

foto: Emilija Jovanović

- Imam 85 godina. Jesam stara, ali nisam ćorava i naravno da sam osetila. Imam gušenje. Jedva dišem, jedva hodam. Sećam se kakve su magle bile pre, ali nikada nije bilo ovako kao sada - otresita je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.