OTIŠLI SMO NA JEDINO MESTO U BG KOJE NAVODNO NIJE ZAGAĐENO: Tamo nas je sačekala POTPUNO DRUGAČIJA SLIKA! (FOTO)
Zeleno brdo nije zeleno, evo vidite, Foto: Filip Plavčić

iznenađenje

OTIŠLI SMO NA JEDINO MESTO U BG KOJE NAVODNO NIJE ZAGAĐENO: Tamo nas je sačekala POTPUNO DRUGAČIJA SLIKA! (FOTO)

Beograd se nalazi među deset gradova u Evropi sa najvećom zagađenosti vazduha

Objavljeno:
Jovana Korica

Vazduh u Beogradu lošeg je kvaliteta! Za taj problem čuli smo još pre nekoliko meseci. Međutim, juče nakon što su mnogi strani i domaći sajtovi koji se bave kontrolom merenja stepena zagađenosti objavile alarmantnu zagađenost vazduha u Beogradu premijerka je sazvala hitan sastanak, a građani su shvatili situaciju dosta ozbiljnije.

Naime, Beograd se prema merenjima ovih sajtova nalazi među deset evropskih gradova sa najvećom koncentracijom štetnih čestica u vazduhu. Ipak, pojavio se podatak koji govori kako je Zeleno brdo naselje u Beogradu u kome vazduh nije uopšte zagađen.

foto: Filip Plavčić

U Starom gradu vazduh je okarakterisan kao veoma nezdrav sa brojkama 212, odmah zatim Novi Beograd - nezdrav 168, Mostarska petlja - nezdrav 168 i onda iznenađenje - Zeleno brdo - nezagađen 32!

Ovim povodom ekipa Espreso.co.rs uputila se, u jutarnjim časovima, baš na ovo mesto, kako bismo se uverili u to, da se zaista radi o nezagađenoj, zelenoj oazi. Ipak, slika koja nas je zatekla nije govorila u korist onome što su sajtovi u brojkama pokazali, kao ni podacima Agencije za zaštitu životne sredine. Takođe, sagovornici Espreso.co.rs - stanovnici ovog naselja, uverili su nas kako ni oni poslednjih dana "ne dišu punim plućima".

foto: Filip Plavčić

Iako bi se iz samog naziva "Zeleno brdo" mogla iskristalisati vizija o jednoj oazi našeg grada, istina je drugačija. Ovo naselje, kao i uostalom ceo grad, potpuno je obavijen belinom, što zbog magle, što zbog smoga.

foto: Filip Plavčić

Unazad nekoliko meseci mnogo se u medijima govorilo o česticama PM 2.5 i PM 10, koje najviše utiču na zagađenje vazduha u Beogradu. Tako se pretpostavlja kako je Zeleno brdo dostiglo mesto zelene oaze jer se na ovoj teritoriji ne meri koncentracija ovih čestica, već koncentracija ugljen-diokisa (CO2), sumpor-dioksida (SO2) i azot-dioksida (NO2).

foto: Filip Plavčić

Možemo da pretpostavimo da je u ovom naselju kvalitet vazduha nešto bolji u odnosu na druge delove grada. Ipak, ta razlika je neznatna u odnosu na druge delove grada.

U to smo se i sami uverili šetajući ulicama Milana Rakića i Matice Srpske, ali i zaustavljajući se pored Astronomskog opservatorija i u jednom delu Zvezdarske šume.

Vidljivost je bila smanjena zbog magle i smoga, a vazduh je bio težak za udisanje. Miris oštar, a ukus u ustima metalan. Isti osećaj kao i prilikom svake duže šetnje u bilo kom naselju prestonice poslednjih dana.

Automobili i ljudi nestaju i ponovo se pojavljuju iz magle, baš kao i ostalim delovima grada.

Tokom šetnje isto pitanje uputili smo nekolicini žitelja ovog naselja, i to onim retkim koji su se uopšte nalazili na ulici izvan svojih automobila ovog jutra. Pitali smo ih da li odlaze u druge krajeve u Beogradu, te da li imaju osećaj kako je vazduh u njihovom naselju čistiji u odnosu na ostatak grada.

Jedan stariji gospodin, tehnolog po struci, rekao je kako cela ta mera ima smisla te kako je moguće da se zaista radi o najmanje zagađenom naselju u Beogradu.

foto: Filip Plavčić

- Ovo naselje izdignuto je u odnosu na ostatak grada. Ovde duvaju jači vetrovi, pa se i vazduh drugačije i brže meša. U nizini, u ograđenom, magla se duže zadržava, obuhvata veći deo naselja, a vazduh je ustajaliji - rekao je on.

Mladi sportista koga smo sreli na putu na trening rekao je kako se ne bi baš složio s tim brojkama te kako je imao poteškoće prilikom jučerašnjeg treninga.

foto: Filip Plavčić

- Ne bih rekao. Vazduh koji udišem oseća se na nešto. Juče sam imao veliki problem na treningu sa disanjem, što zbog velike vlažnosti, što zbog nekog mirisa, nečega, ne znam kako da objasnim. Uglavnom, ništa nije drugačije u odnosu na ostatak grada - ispričao je za Espreso.co.rs.

foto: Filip Plavčić

Treći od njih bio je najkraći, ali ne manje informativan.

- Živim ceo život ovde. Ovo se nikada nije desilo. Ne bih rekao da je ovde nešto čistiji vazduh. Zar ne osećate "štipa malo za oči" čim izađete napolje?! - rekao je on.

foto: Filip Plavčić

Čini se da ipak svi lutamo u magli, ma u kom naselju Beograda se ovih dana nalazili. Kvalitet vazduha je loš. Do kada i kakav će dalji razvoj situacije da bude ostaje da vidimo?!

1 / 15 Foto: Filip Plavčić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.