MINISTAR ŠARČEVIĆ DONEO JE KONAČNU ODLUKU! Zna se da li će ČASOVI BITI SKRAĆIVANI zbog zagađenog vazduha
Ministar prosvete Mladen Šarčević, Foto: Printskrin/RTS

odlučeno!

MINISTAR ŠARČEVIĆ DONEO JE KONAČNU ODLUKU! Zna se da li će ČASOVI BITI SKRAĆIVANI zbog zagađenog vazduha

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha

Objavljeno:

Ministar prosvete Mladen Šarčević saopštio je svoju odluku da časovi u osnovnim i srednjim školama neće biti skraćivani niti će nastava biti otkazivana, ali da se zagađenje vazduha pomno prati.

- Nije u nadležnosti direktora i vrtića, osnovnih i srednjih škola da odlučuju da li će se časovi skraćivati ili da li će se nastava otkazivati. To je u nadležnosti Ministarstva prosvete i za sad nema takve odluke. U stalnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama i iz časa u čas pratimo zagađenje vazduha, i za sada se takva odluka neće donositi - rekao je Šarčević.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih. U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je potrebno "posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru, pre svega, u ranim jutarnjim i večernjim časovima".

"Polazeći od opštih principa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom ustanova, ukazujemo da vaspitno-obrazovni odnosno obrazovno-vaspitni rad može da se ostvaruje, izmedu ostalog, kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specificnosti lokalne sredine", navedeno je dopisu školama.

Dodaje se da je u slučaju izmene školskog kalendara potrebno obavestiti nadležnu školsku upravu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Međutim, ovo saopštenje je pogrešno protumačeno, kako nam je ministar Šarčević i kratko dodao:

- Neće biti obustave nastave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.