MASKI PROTIV ZAGAĐENJA NEMA U APOTEKAMA VEĆ U FARBARAMA: Evo koliko koštaju i koje su efikasne
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

Da li ste znali ?!

MASKI PROTIV ZAGAĐENJA NEMA U APOTEKAMA VEĆ U FARBARAMA: Evo koliko koštaju i koje su efikasne

Gotovo nijedna apoteka u Beogradu nema maske, ali ih zato ih imaju neke farbare

Objavljeno:

U većini apoteka u Srbiji nemoguće je nabaviti maske koje su predviđene kao zaštita od zagađenosti vazduha.

Gotovo sve apoteke koje smo pozvali rekle su nam da nemaju tzv. nano maske već obične hiruške maske koje koštaju 17 dinara po komadu, a ne pružaju nikakvu zaštitu kada je aerozagađenje u pitanju.

Iako su pojedine apoteke u Beogradu već uputile zahtev za nabavljanje maski protiv zagađenja, očekuje se da će one tek sutra stići, ali su nas zato uputili na farbare.

Zanimljivo je da nema ni u svim farbarama ovih maski, koje su prvenstveno namenjene građevinskim radnicima kako bi se zaštitili od štetnih supstanci.

Međutim, jedna kompanija u Beogradu koja proizvodi opremu za zaštitu na radu nudi respiratorne maske koje sprečavaju udisanje 94 odsto štetnih čestica iz vazduha.

- Celo jutro nam se javljaju ljudi sa preporukama lekara jer ove hiruške maske ne pomažu. Razgovarali smo i s jednim doktorom i došli smo do zaključka da je maska zaštitnog nivoa FFP2 dovoljna. Koji tim maske ćete uzeti zavisi od nivoa čestica, ali mi nemamo nikakvu povratnu informaciju kakve su čestice u pitanju - kaž iz preduzeća "Albo".

Iako maske nemaju medicinski sertifikat, one prvenstveno služe u svrhu zaštite na radu, a postoji i pravilo po kojem birate masku.

- Maska P1 nivoa zaštite štiti kada je kocentracija čestica veća do 4 puta od maksimalno dozvoljene, P2 kada je do 10 puta, a P3 kada je do 30 puta veća.

Postoje maske sa ventilima i bez ventila, a razlika je što se kod onih sa ventilom ne pravi kondenzacija pri izdisaju. Koštaju od 230 do 950 dinara bez PDV-a i uglavnom su namenjene za veleprodaju, mada ih od pre nekoliko dana sve više ima i u maloprodajnim objektima.

Maske su predviđene za jednosmensku upotrebu, odnosno 8 sati korišćenja - dakle traju oko nedelju dana jer ih ne nosite u kontinuitetu svih 8 sati.

KOJE MASKE KORISTE KINEZI?

U moru proizvođača izdvojilo se nekoliko nano maski koje se preporučuju ukoliko boravite u Kini gde je nošenje maski svakodnevica. Ipak, najproverenija je AQblue maska. Ove maske su pre svega efikasne, ali i udobne zbog čega su prvi izbor kod Kineza.

Ima ih više vrsta, a filtriraju čak 95 odsto štetnih PM2.5 čestica.

Prodaju se u više boja i traju od 20 do 30 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.