ODLAŽE SE NOV NAČIN UPISA NA FAKULTETE! Državna matura koja menja prijemni se POMERA ZA GODINU DANA
Polaganje mature, ilustracija, Foto: Dragan Udovičić

IZMENE

ODLAŽE SE NOV NAČIN UPISA NA FAKULTETE! Državna matura koja menja prijemni se POMERA ZA GODINU DANA

Pojedine visokoškolske ustanove negodovale su što će državna matura da zameni prijemni na fakultetima

Objavljeno:

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, umesto u junu 2021. godine, pomerena je za godinu dana i biće uvedena 2022. godine, jer kako je procenjeno u Ministarstvu prosvete, gimnazijalci rade po reformisanom programu od školske 2018/19. godine, pa je najbolje da oni budu prva generacija koja će polagati državnu maturu.

- Procenili smo da je u najboljem interesu učenika, ali i sistema, da imamo još godinu dana kako bismo dobro pripremili maturu, dobro informisali učenike. Državnu maturu polagaće generacija učenika koji su rođeni 2003. godine, a školske 2018/19. upisala prvu godinu srednje škole - rekla je savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović za Tanjug.

Pojedine visokoškolske ustanove negodovale su što će državna matura da zameni prijemni na fakultetima. Međutim, u Ministarstvu prosvete kažu da je to jedini način da se svi srednjoškolci dovedu u ravnopravan položaj.

Ostaće, kako kažu, mogućnost pojedinim fakultetima da organizuju dodatna testiranja kandidata ili proveru posebnih sklonosti. Takođe, predstavnici fakulteta biće uključeni i u izradu zadataka za državnu maturu.

- Da bi zadobili poverenje fakulteta bitna je uključenost fakulteta u radne grupe koje izrađuju zadatke za državni ispit - naglasila je Kosanović.

Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete.

- Dali smo mogućnost fakultetima da se izjasne i to će zavisiti od njih na kom nivou znanja postignuća i koji predmeti će biti ulaz za određene fakultete - navela je ona.

Planirano je da pred državnu maturu, svake godine bude organizovano probno testiranje u martu ili aprilu, te će tako generalna proba biti u martu ili aprilu 2022. godine.

Do tada generacija učenika koji su srednju školu upisali 2018/19. imaće dva pilot-testiranja u kojima će se testirati procedure, organizacija same državne mature.

Prvo pilot-testiranje biće u maju ove godine i u to testiranje biće uključeno nekoliko škola, dok će naredne godine u pilot-testiranje biti uključene sve škole u Srbiji.

U pripremi i nova mala matura

Ove godine definitivno će se mala matura polagati po starom - test iz srpskog i matematike, kao i kombinovani test sa pitanjima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, a radi se na promeni modela za buduća testiranja. Najveće izmene ticaće se kombinovanog. Postoji opcija da će ga zameniti zadaci po modelu PISA testa ili će učenici moći da biraju prema svom interesovanju da li će raditi zadatke iz društvenih ili prirodnih nauka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.