STRAŠNE SLIKE IZ NAJZAGAĐENIJEG GRADA U SRBIJI: Stotine građana se žale kako NE MOGU DA DIŠU! (FOTO)
Vazduh u Kraljevu nikad zagađeniji, Foto: RINA

stanje alarmantno

STRAŠNE SLIKE IZ NAJZAGAĐENIJEG GRADA U SRBIJI: Stotine građana se žale kako NE MOGU DA DIŠU! (FOTO)

U prvih 10 dana januara, u Kraljevu je devet dana bila prekoračena koncentracija PM čestica

Objavljeno: 15.01.2020. 14:35h
  • 45

Mnogi Kraljevčani, posebno asmatičari, kao i oni s drugim hroničnim oboljenjima, žalili su se ovih dana na otežano disanje, naročito u jutarnjim i večernjim časovima. Primećeno je čak i ,,golim okom“ da vazduh nije čist , a iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo stigla je preporuka da se ujutru i uveče izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom jer je tada u vazduhu najviša koncentracija čestica PM-10 i potvrđeno je da razloga za zabrinutost ipak ima.

U prvih 10 dana januara, u Kraljevu je devet dana bila prekoračena koncentracija PM čestica, pet dana je vazduh bio u kategoriji ,,jako zagađen“, a 10.januara čak pet puta zagađeniji nego što propisuje gornja granica zagađenosti.

Prema rečima Vladimira Savića, diplomiranog inženjera zaštite životne sredine iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, situacija je posebno bila alarmantna 13.januara, kada je povišena koncentracija kancerogenih PM-10 čestica bila vidljiva i bez korišćenja tehnologije, te su oni koji su se zadesili na ulicama mogli da vide bledu izmaglicu, ali i osete oštar neprijatan miris. Savić kaže da najveći problem čine individualna ložišta kojih na teritoriji grada ima mnogo,a u kombinaciji s nedostatkom vetra, dolazi do enormnih vrednosti zagađenja vazduha.

foto: RINA

- Pored Kraljeva, svega desetak gradova u Srbiji rade kontinuirano merenje zagađenosti vazduha. Ostali rade tzv. ,,indikativno merenje“ u sezoni, tako što izaberu period od 15 dana, kada im vremenske prilike najviše odgovaraju,pa te podatke uzimaju kao relevantni sezonski presek.S druge strane, i pored zastrašujućih podataka vazduh u Kraljevu je i dalje znatno čistiji od onog u ,,najugroženijim gradovima“,poput Bora, Valjeva, Užica, Pančeva… Da bi se problem trajno rešio i Kraljevčani udisali kvalitetan vazduh-jedino trajno rešenje je masovna gasifikacija - ističe inženjer Savić.

Inače, dozvoljena koncentracija čestica PM-10 je 50 mikrograma po kubnom metru, a samo 10.januara, navedeno je u izveštaju Zavoda za javno zdravlje, na području grada Kraljeva iznosila je više od 247 mikrograma po kubnom metru.

foto: RINA

Intervenisao i zaštitnik građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić inicirao je ,,pokretanje postupka kontrole Ministarstva zaštite životne sredine“ zatraživši da u roku od 15 dana dobije obaveštenje o određenim činjenicama i okolnostima o uzrocima zagađenja i o merama koje Ministarstvo preduzima ili razmatra zbog prekomernog zagađenja vazduha suspendovanim česticama PM-10 ili PM-2,5 u nekoliko gradova, među koje spada i Kraljevo.

Da se radi o velikom problemu, koji treba ozbiljno shvatiti i preduzeti odgovarajuće mere i aktivnosti ,govori podatak da su pomenute čestice,prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, glavni krivac za smrt oko 6.000 ljudi u Srbiji svake godine.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media