MAĐARSKA ŠALJE POLICIJU U SRBIJU: Ovo je razlog!
Mađarska je odlučila da duplira broj vojnika na granicama zbog povećanog priliva migranata, Foto: Pritnscreen

pojačanje

MAĐARSKA ŠALJE POLICIJU U SRBIJU: Ovo je razlog!

Navodi se da je tokom 2018. godine u tu zemlju ilegano ušlo 390 osoba da bi taj broj prošle godine bio povećan na 3.299

Objavljeno:

Mađarska je odlučila da duplira broj vojnika na granicama zbog povećanog priliva migranata, i uputila novi kontigent policijaca u Srbiju i Severnu Makedoniju kao pomoć pograničnim policijama tih država, prenose mediji. Portal Balkanska bezbednosna mreža navodi, pozivajući se na državnog sekretara mađarskog ministarstva odbrane Silarda Nemeta, da će biti dupliran broj vojnika "zbog povećanog migrantskog pritiska".

Navodi se da je tokom 2018. godine u tu zemlju ilegano ušlo 390 osoba da bi taj broj prošle godine bio povećan na 3.299.

Prema navodima zvaničnika madjarskih oružanih snaga, ukupan broj vojnika i pomoćnog osoblja na granicama iznosiće 500 ljudi a odluka će biti na snazi "dokle god to bude bilo potrebno".

Kontrola granice sa Srbijom na Tisi pojačana je i angažovanjem vojnog minolovca AN2 "Baja".

Istovremeno sa najavama o povećanju broja vojnika na granicama, Budimpešta je u Srbiju i Severnu Makedoniju uputila novi kontigente policijskih snaga.

U Srbiju je upućeno 15 a u Severnu Makedoniju 30 policajaca koji će pomagati kolegama tih država u patroliranju državnim granicama, prevenciji ilegalnih prelazaka i hvatanju krijumčara umešanih u šverc ljudi.

"Zajedno sa ljudstvom upućena su terenska vozila, termovizijske kamere i druga oprema za noćno osmatranja. To je četrdeseti po redu kontigent madjarske policije koji je upućen u Srbiju odnosno četrdeset peti kontigent koji odlazi u Makedoniju", dodaje portal.

U novembru prošle godine na granici Srbije i Madjarske, kod sela Ašothalom i Čikerija otkrivena su dva tunela koja su služila za ilegalno prebacivanje migranata.

"Evropska agencija za granicu i obalsku stražu nedavno je iznela podatke da je tokom 2019. godine na takozvanoj Balkanskoj ruti uočen duplo veći broj ilegalnih prelazaka granica u odnosu na 2018. Podatke o povećanom broju migranata potvrdjuju i zvaničnici podaci iz Srbije", navodi se.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.