UŠAO JE TRAKTOROM U GRUŽANSKO JEZERO, PA ISPIRAO PRSKALICE POSLE ŽETVE! Sada je reagovao JKP VODOVOD!
Jezero / Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

užas

UŠAO JE TRAKTOROM U GRUŽANSKO JEZERO, PA ISPIRAO PRSKALICE POSLE ŽETVE! Sada je reagovao JKP VODOVOD!

JKP Vodovod i kanalizacija će hitno podneti prijavu protiv N.N.lica

Objavljeno:

Poljoprivrednik iz okoline Gruže, koji je na više fotografija zabeležen kako na akumulaciji za pijaću vodu pere traktor i prskalicu za pesticide, biće gonjen zakonski, krivično.

JKP Vodovod i kanalizacija će hitno podneti prijavu protiv N.N.lica Policijskoj upravi u Kniću, kaže za Blic Nebojša Jakovljević, direktor ovog preduzeća.

- Ovo je klasičan primer ponašanja nesavesnih ljudi. Čak 70 odsto vode kojom se snabdeva 180.000 Kragujevčana dolazi sa ove akumulacije. Ugrozio je kvalitet sirove vode, ali postrojenja za njenu preradu su konstruisana tako da građani ne mogu da budu ugroženi, kaže Nebojša Jakovljević.

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić kaže za Blic da je taj čovek ispirao prskalice u letnje doba, i to posle žetve, sa najgorim otrovima.

- To su takozvani "totalni herbicidi", koji služe za uništavanje korova. Problem je taj što je 90 odsto obale u privatnom vlasništvu. Ljudima njive bukvalno ulaze u vodu. Sve je na njihovoj savesti. Zona sanitarne zaštite je 500 metara. Tu ne sme da bude hemijske zaštite njiva, niti bilo čega. A na obali ima više od 300 nelegalno izgrađenih objekata, septičkih jama... Mi pravimo projekat sa državom da se sve zaštiti i da se po nalogu koji je u izvršnoj fazi sruši sve što je nelegalno. Ali, ništa se ne dešava, kaže Nikolić.

U julu prošle godine, u okviru ekološke akcije "Očistimo reke i jezera Srbije", "Blic" je organizovao akciju čišćenja Gružanskog jezera. Za nekoliko sati, ljudi koji su došli ne samo iz Knića i Kragujevca, već i iz drugih delova Srbije, sa malog dela od 40 kilometara priobalja ovog prelepog jezera iz kog se Kragujevac i okolina snabdevaju vodom za piće sakupili su preko 200 džakova otpada.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.