ANTONIJEVIĆ: Očekujem novi sastanak sa EP, tema cenzus
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, Foto: Pritnscreen

izjavio

ANTONIJEVIĆ: Očekujem novi sastanak sa EP, tema cenzus

Antonijević je objasnio da bi, prema još nepotvrđenim informacijama, u posetu Beogradu u narednim sedmicama i inače trebalo da dođu predstavnici EP i komesar Oliver Varhelji, a on očekuje da će tom prilikom biti održana jedna runda razgovora na temu izmene cenzusa

Objavljeno:

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da u narednim nedeljama očekuje nove razgovore predstavnika Evropskog parlamenta, komesara za proširenje i svih političkih aktera u Srbiji, a tema razgovora trebalo bi da bude snižavanje izbornog cenzusa.

Antonijević je za Tanjug objasnio da bi, prema još nepotvrđenim informacijama, u posetu Beogradu u narednim sedmicama i inače trebalo da dođu predstavnici EP i komesar Oliver Varhelji, a on očekuje da će tom prilikom biti održana jedna runda razgovora na temu izmene cenzusa.

"To je možda i dobra prilika da se svi zajedno za jednim stolom dogovaraju o pitanjima, koja su značajna za sve građane i njihova demokratska prava, da se razgovara i o cenzusu i brojnim drugim temama, da se vratimo na temu medija i stanja u medijima", rekao je Antonijević i dodao da smatra tu posetu pravovremenom.

Dobro je, kaže, da se vidi posvećenost predstavnika Evropskog parlamenta napretku Srbije.

Na pitanje da li bi ponovo prihvatio ulogu medijatora, Antonijević kaže da će učetsvovati, kao i ranije na okruglim stolovima, koji su se održavali u Narodnoj skupštini gde je, podseća, bilo prisutno i civilno društvo.

"Kada smo završili ciklus razgovora na Fakultetu političkih nauka, tada se uključio EP i naša uloga je tu samo kao eksperata, koji mogu da daju jasnu sliku o tome šta je unapređeno, šta je od onoga što je stavljeno na papir i što je Vlada Srbije obećala ispunjeno i šta je od zakona doneto, kakve su posledice zakona i da li ćemo zaista videti promene i u slici koju vidimo u medijima i u pritiscima na birače...sve ono što je bio i predmet razgovora na FPN", objasnio je Antonijević.

Upitan da prokomentariše izjavu evropske poslanice Tanje Fajon da su radikalne promene uoči izbora "opasna taktika", misleći na izmenu cenzusa, Antonijević kaže da jeste reč o taktici, ali da treba praviti razliku između političkih odluka.

"Odluka o tri procenta smanjenja samog cenzusa je politička odluka, koja se može doneti, ali, sa druge strane, imate i sve one pravne obavezujuće dokumente i prakse, a to je da se zakon u izbornoj godini ne menja. Mislim da su to dva tasa koja stoje i njih treba meriti", naveo je Antonijević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.