NA ZGRADI FILOZOFSKOG FAKULTETA OPET FAŠISTIČKI GRAFIT: Ljotić ispod Đinđića! (FOTO)
Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) ovaj čin osuđuju, Foto: Printscreen/Facebook/Самоорганизовани студенти Филозофског факултета

reakcija

NA ZGRADI FILOZOFSKOG FAKULTETA OPET FAŠISTIČKI GRAFIT: Ljotić ispod Đinđića! (FOTO)

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) ovaj čin osuđuju i navode da je to samo korak dalje u širenju mržnje u Novom Sadu

Objavljeno:

Ponovo su ispisani grafiti mržnje na fasadi Filozofskog fakulteta i u kampusu, juče u večernjim časovima.

Pored parole "Smrt komuni" i kukastih krstova koji se već neko vreme pojavljuju u novosadskom kampusu, ovaj put počinioci su ispod naziva ulice "Dr Zorana Đinđića" napisali "Ulica Dimitrija Ljotića".

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) ovaj čin osuđuju i navode da je to samo korak dalje u širenju mržnje u Novom Sadu koje već neko vreme traje.

- Ovaj zločinac bio je poklonik nacističke ideologije i pre početka Drugog svetskog rata, a za vreme rata, njegova organizacija SDK aktivno je učestvovala u mnogim zločinima koje je fašistički okupator na teritoriji Srbije činio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Između ostalog prilikom streljanja naroda i đaka u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu i mnogim drugim mestima širom Srbije - saopštava ova organizacija.

Jovan Repović iz SSFF kaže za 021 da je očigledno da postoji neka organizovana grupa koja već neko vreme piše fašističke poruke po zgradi Filozofskog fakulteta i navodi da je za to odgovorna i politika uprave fakulteta.

- Politika uprave fakulteta se zapravo svodi na to da se minira svaki pokušaj studentskog samoorganizovanja i diskusije kako se ne bi govorilo o manama načina na koji vode fakultet. To se, na kraju, na neki način preliva na sve ovo i zato imamo ovakve pojave. Kada nema prostora da se javno iznesu neki stavovi logično je da se ideologija kao što je fašizam ponovo vrati na mala vrata - objašnjava Repović.

Izostanak reakcije uprave Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, kao i studentskih organizacija je, kaže, postao uobičajena stvar.

- Kada su letos prebijena tri studenta Filozofskog i Pravnog fakulteta, Filozofski fakultet i studentski parlament oglasili su se sa nekoliko dana zakašnjenja, kada su već svi osudili taj čin. Očigledno je da se uprava fakulteta i predstavnici studenta u studentskom parlamentu predstavljaju krajnje pasivno i da im je zapravo interes da se u suštini ništa ne dešava i da se ni o čemu ne govori kako bi oni na miru mogli da uživaju u svojim privilegijama - navodi Repović.

On najavljuje da će studenti iz SSFF sutra oko 11 časova odgovoriti na ovakve pojave krečenjem sramnih grafita i poziva i ostale studente i profesore da im se u ovoj akciji pridruže.

Združena akcija Krov nad glavom odlasila se povodom "novih fašističke parole" i negodovala što izostaje reagovanja zvaničnih institucija.

- Sve ovo prolazi bez oglašavanja i reagovanja zvaničnih institucija. Za deset dana gradonačelnik će zajedno sa predstavnicima klera predvoditi obeležavanje novosadske Racije tokom koje su stradali novosadski antifašisti, Jevreji, Romi i Srbi. Prisustvo ovih ljudi na dan sećanja heroja i žrtava fašističkog terora je licemeran čin, uvreda za potomke žrtava i građane Novog Sada - naveli su u saopštenju.

Na teren je juče zbog ovog incidenta izašla i policija. Kako 021 nezvanično saznaje, prisutne su bile dve "ekipe", jedna koja je pisala fašističke i druga koja je pisala antifašističke grafite. Policija je privela dvojicu mladića, od 22 godine. Oni su navodno pisali anifašitičke grafite. Protiv njih su podnesene prekršajne prijave, za drsko ponašanje i oštećenje tuđe imovine, a za ostalim počiniocima policija traga.

Podsetimo da su pre dve nedelje na Keju žrtava racije, na zidiću kod Spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji, a više o tome OVDE. Takođe, grafit "Smrti komuni" uz kukasti krst ispisan je na fasadi Filozofskog fakulteta sredinom decembra, o čemu opširnije OVDE.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.