SKANDAL! SRPSKA DECA U HRVATSKOJ BEZ UDŽBENIKA! Jedan otac se oglasio i izazvao BURU U JAVNOSTI!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

OPET PROBLEMI

SKANDAL! SRPSKA DECA U HRVATSKOJ BEZ UDŽBENIKA! Jedan otac se oglasio i izazvao BURU U JAVNOSTI!

Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i dalje su bez udžbenika...

Objavljeno:

Milaković je za agencije objasnio da problem ne postoji samo u Vukovaru, već i u delovima istočne HrvatskeIstočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, gde se sprovodi potpuna nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i gde deca takođe nemaju nikakve udžbenike.

Na problem nedostatka udžbenika na maternjem jeziku pažnju je usmerilo otvoreno pismo koje je otac jednog učenika koji pohađa osnovnu školu "Nikola Andrić" u Vukovaru uputio Vladi Hrvatske, narodnom pravobranitelju i pravobranitelju za prava dece.

U otvorenom pismu, otac učenika Vb razreda te škole Dragan Crnogorac istakao je da njegovo dete i drugi đaci tog odeljenja imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski, srpski i engleski jezik, dok sve ostale predmete — geografiju, istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu, prirodu, matematiku, informatiku i tehničku kulturu — uče iz beleški sa nastave.

Milaković za agencije kaže da je ceo proces okasnio najpre zbog prevoda, a potom, kada su prevodi završeni, zbog procedure odobravanja udžbenika.

- Nije mi potvrđeno do kraja, ali jedna informacija je da Komisija koja treba da odobri prevedene udžbenike nije to učinila, jer, navodno, nisu bili terminološki usklađeni sa srpskim jezikom - kazao je Milaković.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li će i u drugom polugodištu ta procedura biti završena, jer udžbenici nisu još otišli ni u štampu i nije baš realno očekivati da to u neko dogledno vreme bude završeno.

- To su strašni propusti koji su se dogodili, a za koje niko neće preuzeti odgovornost - ističe Milaković.

On dodaje da nije siguran da je u Hrvatskoj od nadležnih to neko doživeo kao ozbiljan problem, a i ako budu tako nešto komentarisali prebaciće priču na formalno-pravnu proceduru, uz objašnjenje da oni ne mogu da utiču na greške koje su se desile.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.