DANAS SMO SE SVI POSVAĐALI U REDAKCIJI ESPRESA, MALO JE FALILO DA... Evo o čemu je reč i KO JE BIO U PRAVU!
Foto: Printscreen/facebook

RASPRAVI NIJE BILO KRAJA

DANAS SMO SE SVI POSVAĐALI U REDAKCIJI ESPRESA, MALO JE FALILO DA... Evo o čemu je reč i KO JE BIO U PRAVU!

Jedni su zastupali stav da su u pitanju dve reči, drugi su isticali da se ova reč mora pisati sa crticom, a treći su smatrali da je to svakako jedna reč

Objavljeno: 16:11h

Kada se bavite pisanjem tekstova na različite teme, neretko se javljaju nedoumice i nesigurnosti u vezi sa pitanjem pravopisa.

Današnji radni dan obeležila je kreativna diskusija oko pravilnog pisanja tvorenice megapožar, što je zbunilo mnoge kolege!

Dok su jedni zastupali stav da su u pitanju dve reči, drugi su isticali da se ova reč mora pisati sa crticom, a treći su smatrali da je to svakako jedna reč.

Raspravi nije bilo kraja, te smo proverili šta tačno piše u preporučenoj literaturi.

Odgovor smo potražili u Pravopisu srpskoga jezika Matice srpske.

Što se tiče sastavljenog i rastavljenog pisanja reči, Pravopis srpskoga jezika u tački 83 ističe da početne sastavnice stranog porekla predstavljaju poseban problem kada je normiranje u pitanju, a ovde se, konkretno, ubraja i mega-!

Ipak, neki od primera koji se navode u Pravopisu srpskoga jezika jesu i megavat, megabajt, megamarket, megaprojekat, megazvezda, megastar, megahit.

Dakle, u pitanju je jedna reč, piše se sastavljeno. Sudeći po ovome, jasno možemo zaključiti da će se i megapožar, kao i slični primeri, pisati sastavljeno.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.