RODITELJI, IZDATO JE OZBILJNO UPOZORENJE! Ove igračke za decu su kancerogene, nikako ih ne koristite!
Foto: Printscreen/jutjub

utiču na zdravlje

RODITELJI, IZDATO JE OZBILJNO UPOZORENJE! Ove igračke za decu su kancerogene, nikako ih ne koristite!

Takođe, namirnicu ili stvar koja nema deklaraciju nikako ne treba kupovati jer njoj nije mesto u prodaji - ističe Vera Vida

Objavljeno:

Proverite šta se krije iza skraćenica, brojeva i komplikovanih izraza jer samo tako ćete zaista znati šta kupujete, poručuju stručnjaci

Bilo da kupujete hranu, igračke, tehniku ili recimo sokove, važno je da pogledate rok trajanja, ime proizvođača i osnovni sastav, sve ono što je važno za vaše zdravlje i bezbednu kupovinu. Prema rečima stručnjaka, deklaracija mora biti jasno istaknuta, precizna i čitka, a svi oni proizvodi koji je nemaju, nikako ne smeju biti u prodaji, niti dostupni potrošačima.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida objašnjava za Zaštitnik potrošača da je čitanje deklaracije svakog proizvoda veoma važno i da je edukacija potrošača neophodna kako bi znali da rastumače sve ono što piše na deklaracijama.

- Bilo da su u pitanju igračke, hrana, nameštaj, garderoba, postojanje deklaracije je jako bitno. Doslovno rečeno, deklaracija je lična karta proizvoda i mora biti jasno vidljiva, precizna i tačna. Mora se nalaziti na poleđini proizvoda i da ima sve dostupne podatke koji su svakome kupcu potrebni za bezbednu i kvalitetnu kupovinu, naročito oni proizvodi koji su namenjeni najmlađima.

Takođe, namirnicu ili stvar koja nema deklaraciju nikako ne treba kupovati jer njoj nije mesto u prodaji - ističe Vera Vida.

foto: Printscreen/jutjub

Važno je svako slovo

- Kada kupujete, čitajte svaku stavku iz deklaracije. Kao prvo i osnovno treba da pogledate rok upotrebe, datum proizvodnje, osnovni sastav, zemlju porekla, proizvođača. Zakon o deklaracijama i jeste donet da bi se zaštitilo zdravlje kupaca.

Tako, na primer, ukoliko kupujete dečje igračke, važno je da pogledate zemlju porekla, jer je, nažalost, u igračkama kupljenim kod Kineza najviše kancerogenih supstanci.

Čak i ako nisu kineske stvari, prosto bi trebalo da se informišete o štetnim supstancama koje mogu da se nađu u njima.

Takođe, važno je i obratiti pažnju na to da li igračka sadrži sitne delove, ima li boje i da li je proizvođač istakao neko upozorenje prilikom korišćenja. Ukoliko kupujete garderobu, treba obratiti pažnju na kombinaciju materijala, koliko se skuplja, na koji način se pere.

Za belu tehniku je važan način upotrebe i da li ima neka štetna emitovanja, intenzitet zračenja. I zato nemojte da vas mrzi da čitate precizno, pa makar to bila i najsitnija slova - napominje naša sagovornica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Zastitnikpotrosača)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.