CENE NJIVA VIŠE 4 PUTA ZBOG AUTOPUTA! Vlada prava POMAMA investitora za zemljište na "Milošu Velikom"
Ilustracija, Foto: Printscreen

CEne rastu!

CENE NJIVA VIŠE 4 PUTA ZBOG AUTOPUTA! Vlada prava POMAMA investitora za zemljište na "Milošu Velikom"

Novoizgrađena deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca duga 17,6 kilometara, povećala je vrednost ara zemljišta za više od četiri puta

Objavljeno:

Novoizgrađena deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca duga 17,6 kilometara, povećala je vrednost ara zemljišta za više od četiri puta, pošto je cena sa nekadašnjih 600 do 800 evra po aru, sada i do 3.000 evra! Kada bude završeno preostalih 7,9 kilometara od Vojvođanske ulice do petlje "Surčin", dobiće se još 80 hektara ekskluzivne privredne zone, za koju se investitori već sada raspituju.

Kako ističe Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin, placevi duž novoizgrađenog auto-puta postali su mnogo privlačniji za privredna ulaganja posle početka gradnje ove deonice i njenim puštanjem u saobraćaj.

- Potencijalni investitori se već javljaju i istražuju teren koji je sve interesantniji za otvaranje fabrika - kaže Šuša. - Nedavno se javio čovek iz Francuske koji je video preko satelita lokaciju uz auto-put i hteo je da dođe i pogleda zemljište. Sa završetkom poslednjeg kraka putnog Kridora 11 prema Beogradu, od Vojvođanske ulice do petlje "Surčin", treba očekivati da cena kvadrata na ovom pojasu dostigne vrhunac.

Šuša kaže da Grad Beograd i Opština u ovom delu ne poseduju svoje placeve, pa je za svaki pokušaj dovođenja investitora potrebna dobra saradnja sa vlasnicima njiva. Sa njima je, kako priča, i u toku eksproprijacije zemljišta, koje su otkupljivali od vlasnika, bilo problema, jer je nekoliko njih postavilo nerealne uslove. Predsednik ističe i da je ova opština nedavno propustila priliku da dovede veliku kompaniju i zaposli ljude.

- Hteli su da objedine placeve tri vlasnika, od kojih su se dva složila sa ponuđenom cenom, dok je treći tražio basnoslovnu sumu novca - kaže prvi čovek Surčina. - Na kraju je investitor zemljište za izgradnju pronašao i kupio u Šimanovcima.

Na teritoriji opštine Surčin sa novoizgrađenom deonicom auto-puta je na raspolaganju čak 780 hektara privredne zone. U Dobanovcima je ona skoro popunjena novim fabrikama, tako da će buduća postrojenja na opštini Surčin biti otvarana oko novoizgrađenog dela saobraćajnice koja vodi do Obrenovca. Ukoliko se trend skoka cene kvadrata nastavi, Surčin bi za nekoliko godina mogao da ima najskuplji ar placa u Srbiji.

U Preljini kvadrat nude za 50 evra

Ako je, pre tri godine, auto-put stigao do Preljine nadomak Čačka, ovo mesto postalo je primamljivo za investitore. To su prepoznali vlasnici parcela koje se nalaze uz samu novu saobraćajnicu, pa oglašavaju prodaju placeva, i to po ceni koja je "skočila" čak i do 50 puta! Njive koje su ranije nuđene budzašto, po ceni od 50 evra po aru, sada prodaju za neverovatnih 2.500 evra po aru. Mnogi sada za kvadrat traže 50 evra. Inače, kada je država otkupljivala zemlju za auto-put vlasnicima je isplaćivano od 100 do 240 evra po aru. Neki su prodavali po toj ceni, a drugi su se sudili sa državom i dobijali desetostruko veće sume.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.