NA DRUGI DAN BOŽIĆA MORATE DA IZGOVORITE OVIH 35 REČI: One donose ZDRAVLJE tokom cele godine!
Drugi dan Božića, Foto: Vladimir Sporčić, Nebojša Mandić

OBIČAJ

NA DRUGI DAN BOŽIĆA MORATE DA IZGOVORITE OVIH 35 REČI: One donose ZDRAVLJE tokom cele godine!

Dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju - spasitelja ljudskog roda

Objavljeno:

Pravoslavci danas slave drugi dan Božića, koji je posvećen Saboru Presvete Bogorodice. U crkvenom bogoslužbenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obeleženi su crvenim slovom, jer SPC Božić slavi tri dana.

Danas drugog dana Božića obeležava se Sabor Presvete Bogorodice, dok se u utorak slavi Svetog arhiđakona Stefan, koga Republika Srpska i brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju - spasitelja ljudskog roda.

Ovaj praznik naziva se Saborom Presvete Bogorodice zato što se tog dana sabiraju svi verni, da proslave Bogorodicu i što se toržestveno, saborno, služi u Njenu čast.

Cela priroda poklonila se Hristovom rođenju, a prvi od ljudi, koji su mu prišli, bili su pastiri.

Čuvajući stražu kod stada svojih, iznenadili su se pojavom anđela i slavom Gospodnjom, koja ih je obasjala.

Na današnji dan vernici treba da izgovore sledeće reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:

- Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti.

U Makedoniji postoji poseban običaj na današnji dan, naime, u Ohridu se uoči drugog dana Božića večernja liturgija služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.