VRBAS PRUŽIO PODRŠKU PRAVOSLAVCIMA U CRNOJ GORI: Borba za identitet je obaveza pred precima i potomcima! (VIDEO)
Foto: Printscreen/tvitter

još jedan grad

VRBAS PRUŽIO PODRŠKU PRAVOSLAVCIMA U CRNOJ GORI: Borba za identitet je obaveza pred precima i potomcima! (VIDEO)

Skup je počeo u 19 časova, na Trgu Nikole Pašića u Vrbasu

Objavljeno:

Savez Srba iz Crne Gore organizovao je skup podrške građanima koji danima protestuju u Crnoj Gori, protiveći se novom sramnom Zakonu o slobodi veroispovesti.

Skup je počeo u 19 časova, na Trgu Nikole Pašića u Vrbasu.

- Braćo i sestre, u ime Saveza Srba iz Crne Gore, pozivam vas da se saberemo u Vrbasu, 4. Januara u 19 časova, da bi dali podršku SPC u odbrani naših svetinja i našoj braći Srbima u Crnoj Gori, u borbi za slobodu, za građanska prava, za identitet… Prilika je da počnemo sa Vrbasom i širom Srbije, da probudimo uspavano srpstvo, jer ovo nije borba samo za Srbe u Crnoj Gori, već za celokupno srpstvo i pravoslavlje. Naša borba za nacionalni identitet i ljudsko dostojanstvo je obaveza pred precima i pred potomcima - naveli su organizatori u svom pozivu građanima.

Vrbas je poznat kao grad u Srbiji u kojem živi veliki broj Crnogoraca. Prethodnih godina među njima je dolazilo i do neslaganja, kada su pojedine zajednice Crnogoraca iz Lovćenca čak tražile i da se u zvaničnu upotrebu uvede novostvoreni "crnogorski" jezik, kao i da se školske knjige za decu štampaju na tom jeziku. Pojedine zajednice prorežimskih Crnogoraca i zagovornika Milove politike, tražile su da se zabrani današnji skup u Vrbasu.

Velikom broju okupljenih na Trgu Nikole Pašića u Vrbasu obratili su se Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kao i Ljubinko Đurković, pukovnik sa Košara.

Da podsetimo, molitve i litije hiljada građana protiv sramnog zakona o veroispovesti u velikom broju gradova u Crnoj Gori, organizuju se i danas. Protestuje se u Podgorici, Pljevljima, Beranama i drugim gradovima.

Građani će i večeras u Podgorici nakon odsluženog molebana u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja koji je počeo u 18 časova, zajedno sa sveštenstvom krenuti u molitvenu šetnju. Nakon toga litija će se vratiti do sabornog hrama gde će vladika Grigorije održati predavanje.

Prethodnih dana organizovan je i veliki broj skupova podrške u Beogradu, širom Srbije, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.