NIKAD ISPRIČANA PRIČA SA TITOVOG GALEBA: Vojnik koji je radio na brodu otkrio šta je video u sobi vladara!
Foto: Pritnscreen

delić istorije

NIKAD ISPRIČANA PRIČA SA TITOVOG GALEBA: Vojnik koji je radio na brodu otkrio šta je video u sobi vladara!

– Jednom je po noći toliko valjalo, da je Tito pao s kreveta

Objavljeno:

Selčanin Branko Lončarić služio je vojni rok na Galebu, znamenitom brodu koji je vozio jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, kao i druge državnike: egipatskog predsednika Nassra, etiopskog cara Hailea Sejlasija, grčkog kralja Otona Prvoga... Gospodin Branko se na Galeb u sklopu regrutske škole za brodske motoriste ukrcao 1952. kao dvadesetogodišnjak, a iskrcao se 1955. godine. U razgovoru za Novi list otkrio je svoja zanimljiva iskustva s broda o čijoj se obnovi ovih dana odlučuje.

Za njegova služenja vojnog roka na Galebu Tita su vozili tri puta. Kaže da Tito nije volio zrakoplove, voleo je sedeti na palubi i bio je ljubazan prema posadi broda, nije pravio probleme.

– Jednom je po noći toliko valjalo, da je Tito pao s kreveta. Bili su to oni uski brodski kreveti bez stranica i kolega drveni, i onda su komandiri digli kolegu i mene pa smo običnu dasku stavili uz krevet da mu bude zaštita od pada. Dobro je bilo kad je ljuljalo napred – natrag, ali kad je valjalo bočno, niste se mogli nigde zaštititi. No Tito nije uopšte bio ljut nakon pada i mirno i ljubazno je čekao da mu stavimo zaštitu na rub kreveta - priseća se Lončarić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.