Poslušajte pesmu u čast branioca srpskog neba. Naježićete se! (VIDEO)

pamtimo heroje

Poslušajte pesmu u čast branioca srpskog neba. Naježićete se! (VIDEO)

Veliki je broj časnih vojnika i oficira koji u 1999. godine branili Srbiju od NATO agresije. Među njima je i Milenko Pavlović koji je poginuo na današnji dan ne želeći da odstupi pred nadmoćnijim neprijateljem
Objavljeno:

Potpukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Do tog kobnog 4. maja, kada je Milenko Pavlović otišao u legendu, nekoliko aviona je izgubljeno usled raznih kvarova koji su se obično dešavali neposredno po uzletanju. Većina pilota je uspela da se spase, uz jednu žrtvu - poginuo je major Zoran Radosavljević. Druže Tito, mi ti se kunemo! Bili smo u komunističkom grotlu u Kući cveća! (FOTO) (VIDEO) Dana 4. maja 1999. oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29, № 18109.

Printscreen/Youtube
Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, posle samog uzletanja mu se pokvario generator naizmenične struje tako da je ostao bez radara. Pavlović se upustio u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12:45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle te ih on nije ni primetio. Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju u Beogradu. Pesma koja je posvećena herojskom činu Milenka Pavlovića veoma emotivno opisuje život i ovozemaljski kraj branioca srpskog neba. Posušajte pesmu, naježićete se.

Pravda.rs

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.