OD NOVE GODINE PLASTIČNIH KESA VIŠE NEMA: Stručnjaci tvrde da BIORAZGRADIVE uopšte NE POSTOJE!
Foto: Prinstcreen/Youtube

dobar dan, cegeri

OD NOVE GODINE PLASTIČNIH KESA VIŠE NEMA: Stručnjaci tvrde da BIORAZGRADIVE uopšte NE POSTOJE!

Međutim, kako tvrdi ona, u ove kese koje mi imamo, dodaju se aditivi, kako bi se lakše razgrađivale

Objavljeno:

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa, trgovci su sa početkom primene novog zakona, 1. januara, počeli da koriste papirne kese, ili one biorazgradive. Kako su objasnili, to se čini kako bi se smanjila proizvodnja novih, i smanjila štetnost po životnu sredinu.

Međutim, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, prof. dr Branka Binić, šef katedre na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu objasnila je da biorazgradive kese na tržištu Srbije ne postoje.

- Biorazgradive kese znače da ih razgrađuju mikroorganizmi iz nekog okruženja pod određenim uslovima i da se one razgrađuju na ugljendioksid, vodu i biomasu koja bi se vraćala u zemlju. "Ziro vejst" (da ne postoje otpatci štetnu po prirodu) je samo ako vratimo u zemlju ponovo ono što smo iskoristili a uzeli smo odatle - započela je objašnjenje ova profesorka.

Međutim, kako tvrdi ona, u ove kese koje mi imamo, dodaju se aditivi, kako bi se lakše razgrađivale.

- To se zove u Evropi oksidegrabilne i one su zabranjene zbog toga što je ustanovljeno da se one samo rasparčavaju i stvaraju upravo jos brže onu mikroplastiku koja ustvari zagađuje vodotokove i mora - objasnila je između ostalog profesorka Binić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.