GRCI SLAVE BOŽIĆ PO KALENDARU JEDNOG SRBINA: Zašto smo IZIGNORISALI Milankovićevo računanje VREMENA?
On se smatra najsavršenijim do sada napravljenim kalendarom i trenutno se poklapa sa Grigorijanskim, Foto: Profimedia

velika dilema

GRCI SLAVE BOŽIĆ PO KALENDARU JEDNOG SRBINA: Zašto smo IZIGNORISALI Milankovićevo računanje VREMENA?

Božić u celom hrišćanskom svetu “pada” na isti datum – 25. decembar!

Objavljeno:

Svake godine negde u ovo praznično doba povede se priča o "pogrešnom" i "pravom" kalendaru. U toj debati obavezno se i pomene Grčka koja, iako pravoslavna zemlja, Božić ne slavi 7. januara već 25. decembar. Mnogi Srbi ni ne znaju zašto!

Božić u celom hrišćanskom svetu “pada” na isti datum – 25. decembar! Problem je nastao u korišćenju različitih kalendara zbog koga se on ne slavi istog dana!

Julijanski, stariji kalendar uveo je Julije Cezar 46. godine pre nove ere. Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa još nekim hrišćanskim zajednicama, još uvek koristi ovaj kalendar, a po njemu je 25. decembar zapravo 7. januar.

Ova razlika nastala je 1582. godine kada je, u vreme pape Grgura XIII, zbog nepreciznosti julijanskog kalendara, izvršena kalendarska reforma. Većina praznika koje obeležavaju obe crkve danas se zbog toga praznuju u razmaku od 13 dana jedan od drugog.

Gregorijanski “novi” kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne zajednice su to učinile tek u 20. veku.

Međutim, među onima koji Božić slave 25. nalazi se i Grčka, iako je reč o pravoslavnoj državi. Većina Srba misli da je to zato što je ova zemlja prihvatila “zapadnjački” kalendar, ali to zapravo nije istina!

Grčka, kao i rumunska i bugarska pravoslavna crkva od 1924. godine vreme računaju po “revidiranom” julijanskom kalendaru urađenom po predlogu jugoslovenskog naučnika Milutina Milankovića poznatijem kao “Milankovićevom kalendaru”.

On se smatra najsavršenijim do sada napravljenim kalendarom i trenutno se poklapa sa Grigorijanskim, ali će kroz nekoliko stotina godina doći do razlike i Grigorijanski će morati da se menja.

Milankovićev kalendar je nastao 1923, a iako je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 30. maja iste godine u Carigradu, u Srbiji u praksi nikada nije zaživeo. Sa Grčkom to nije bio slučaj i već skoro vek se koristi.

BONUS VIDEO:

Espreso.co.rs želi vam srećnu Novu godinu i Božić

(Espreso.co.rs/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.