NOVO VOZILO SRPSKE VOJSKE NEMA NIKO NA BALKANU: Moćni oklopnik IMA NEŠTO ZBOG ČEGA NAM SVI ZAVIDE!
Foto: Prentscren fejsbuk

vojska srbije

NOVO VOZILO SRPSKE VOJSKE NEMA NIKO NA BALKANU: Moćni oklopnik IMA NEŠTO ZBOG ČEGA NAM SVI ZAVIDE!

Kupola je opremljena potpuno novim optoelektronskim sistemom sa termovizijskom kamerom velikog dometa

Objavljeno:

Vojska Srbije predstavila je danas modernizovano borbeno vozilo pešadije BVP M-80A. Ovo borbeno vozilo spada u jednu od najvažnijih, ako ne i najvažniju borbenu platformu Kopnene vojske.

Prezentaciji novog borbenog vozila u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom najavio za narednu godinu mnogo novih sredstava, modernizovanih i unapređenih, koja su u stanju da odgovore i na izazove koji se postavljaju i u našem okruženju.

- Neke zemlje se oslanjaju na donacije. Neke se oslanjaju na to šta će im neko dati ili čak za šta će se i koliko zadužiti da bi kupili neko moderno sredstvo. Mi smo u stanju da, zahvaljujući našoj pameti, našim inženjerima i našem ulaganju, od postojećih sredstava stvorimo sredstva koja mogu u potpunosti da pariraju onome što oni ili kupuju ili dobijaju iz donacija - kazao je ministar.

Dodao je da će Vojska Srbije uvek biti u stanju da prednjači i spremna da odgovori na svaki izazov, dok god ima ovakve inženjere i koristi svoje znanje i svoju pamet.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića borbeno vozilo pešadije BVP M-80A spada u jednu od najvažnijih, ako ne i najvažniju borbenu platformu Kopnene vojske i njegova modernizacija jedno je od prioritetnih zadataka razvoja Vojnotehničkog instituta sa Odbrambenom industrijom Srbije.

- Jedan od osnovnih zahteva za modernizaciju je da se značajno poveća nivo balističke zaštite ovog sredstva i da se poveća vatrena moć - objašnjava Miloradović i dodaje da je radi povećanja balističke zaštite oklopnog tela izvršena potpuna reorganizacija unutrašnjeg prostora i elemenata za smeštaj posade vozila, a kao kompenzacija usled povećanja mase vozila povećana je snaga motora.

Kupola na vozilu je potpuno nove konstrukcije, sa znatno većim nivoom balističke zaštite, snažnijim naoružanjem, topom 30 milimetara, automatskim bacačem granata 30 milimetara, familijom protivoklopnih raketa, radio vođenih 2T5 i žicom vođenih modernizovanih "Maljutki" 2F i 2T.

Kupola je opremljena potpuno novim optoelektronskim sistemom sa termovizijskom kamerom velikog dometa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.