DECI MIGRANTIMA DODELJENI PAKETIĆI: Ovo je možda 1 od NAJRADOSNIJIH trenutaka u njihovim teškim godinama! (FOTO)
Deci migrantima povodom Nove godine dodeljeni su paketići i priređena predstava, Foto: Emilija Jovanović

dirljiv ispraćaj 2019.

DECI MIGRANTIMA DODELJENI PAKETIĆI: Ovo je možda 1 od NAJRADOSNIJIH trenutaka u njihovim teškim godinama! (FOTO)

Budući da mnoga deca već u velikoj meri razumeju srpski, nije im bilo teško da u predstavi i učestvuju

Objavljeno:
Jovana Korica

Prohladan decembarski dan. Pretposlednji dan u godini. Nova godina samo što nije stigla. U Centru za azil i prihvatnom centru u Krnjači, deca izbegla sa svojim roditeljima iz Iraka, Sirije i Avganistana zajedno su se radovala Deda Mrazu.

foto: Emilija Jovanović

Tradicionalno kao i svake godine za ove porodice pripremljena je priredba za koju su po pravilu "zaduženi" Dragan i Danijela, bračni par iz evangelističke crkve, koji sa sobom donesu i paketiće.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

Budući da mnoga deca već u velikoj meri razumeju srpski, nije im bilo teško da u predstavi i učestvuju. Birali su Deda Mraza, dok su volonteri iz Poljske bili delom žirija.

foto: Emilija Jovanović

Igralo se, pevalo, a što je najvažnije deca su bila radosna i uzbuđena zbog prisustva Deda Mraza i praznične čarolije.

Iako nekim od njih Deda Mraza nije deo tradicije, niti je deo njihove vere, deca su kroz godine boravka u ovom prihvatilištu, zavolela ovaj događaj.

foto: Emilija Jovanović

Kako saznajemo u ovom Centru neke od porodica borave tu već tri godine, dok su neki tek stigli.

foto: Emilija Jovanović

- Dobar deo porodica je tu od kraja 2016., početka 2017. Neko porodice iz Iraka i Sirije su tek došle, a porodice iza Avganistana su već bile tu. Ne planiraju da ostanu. Čekaju da odu dalje. Ne znam ni jednu porodicu da nam je ostala - priča direktorka Komeserijata za Espreso.co.rs.

Dodaje kako ovi ljudi mahom zavole, te kako im se dopada Srbija, ali im to prosto nije željena destinacija. Takođe, kako se našalila, "kada čuju za koje pare mi radimo, zovu nas da pođemo sa njima".

foto: Emilija Jovanović

- Gotovo sve porodice dolaze iz zaraćenih područja, područja zahvaćenih ratom ili su naprosto u mestu svog boravka bili nebezbedni. Bilo zato što je već ranije bilo nasilja u toj oblasti pa su pobegli zbog odmazde ili već nekih nesuglasica, ako su ateisti, ako je neko od njihovih radio nekad negde za neku nevladinu organizaciju. U našem centru bio je jedan momak koji je prevodio u Avganistanu za Amerikanci, a oni su mu obećali da će kada završe sa tim svojim angažmanom da ga povedu sa sobom, pa ga nisu poveli. Kada su oni otišli, morao je i on da ode. Uglavnom dolaze iz nebezbednih zemalja ili područja za život - priča ona.

foto: Emilija Jovanović

U publici danas na "novogodišnjoj ceremonij" mnogo je bilo roditelja sa novorođenim bebama.

- Imamo četiri, pet beba sigurno. Dve bebe su rođene baš skoro, pre manje od mesec dana. Te bebe rođene su u beogradskim porodilištima. Godina 2017. po pitanju rođenja beba migranata u Srbiji bila je rekordna. U toj godini svake nedelje imali smo dve bebe. Posle strahota koje su preživeli, kada su zatvorene granice, prvi put su se posle ko zna koliko vremena našli na bezbednom području, u bezbednoj zoni duže od godinu dana. Taman kada su nam sve te bebe otišle i sada smo dobili nove bebe. Imali smo Iliju, sada imamo Milicu. Milica je rođena ove godine krajem avgusta, a pre Milice smo imali Ilajasa, ali smo ga mi krstili u Iliju. Odnosno, kada su ga upisivali u matičnu knjigu rođenih upisali su ga kao Iliju - zaključuje ona.

foto: Emilija Jovanović

Komeserijat svake godine organizuje dodelu paketića za svu decu bez obzira na to koje su oni veroispovesti. U sklopu dodele bude organizovana i novogodišnja predstava za decu. Na ceremoniji se pojave i muslimanska i hrišćanska deca, koja se obraduju i paketićima i Deda Mrazu.

1 / 26 Foto: Emilija Jovanović

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.