BRANKICA JANKOVIĆ: Lični pratilac za svu decu kojoj je potreban
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku svim opštinama, Foto: Beta/Miloš Miškov

doneta odluka

BRANKICA JANKOVIĆ: Lični pratilac za svu decu kojoj je potreban

Podrška ličnog pratioca nije nešto na šta dete može da čeka s obzirom da je još mali broj licenciranih pratilaca

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku svim opštinama i gradovima da preduzmu sve neophodne radnje i mere kojima će obezbediti uspostavljanje i pružanje usluge ličnog pratioca deci kojoj je ova usluga neophodna.

Nakon obraćanja građana i građanki tokom ove i prethodne godine, Janković je uputila preporuku, ukazujući na neophodnost uspostavljanja ove važne usluge za decu sa invaliditetom, imajući u vidu značaj ovakvog vida praktične podrške u cilju njihovog uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, na evidenciji centara za socijalni rad bilo je 10.857-oro dece sa smetnjama u razvoju, od kojih je oko 40 odsto dece sa telesnim invaliditetom, nešto manje od 20 procenata su deca sa intelektualnim, a 17 odsto dece sa višestrukim smetnjama.

Podrška ličnog pratioca nije nešto na šta dete može da čeka s obzirom da je još mali broj licenciranih pratilaca, a da je nesporno ova podrška neophodna u ostvarivanju osnovih potreba u svakodnevnom životu dece, ali i za njihovo ravnopravno uključivanje u obrazovanje, odnosno redovan sistem školovanja, napominje Poverenica.

Ovaj vid dodatke pomoći, inače spada u usluge socijalne zaštite koje treba da obezbedi lokalna samouprava, te je ona u obavezi da uspostavi je obezbedi i da pruži sve usluge i to svoj deci kojoj su neophodne, zaključuje Brankica Janković u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.