SRBIJA JE SLAVILA DOČEK, A ONI SU MORALI DA NAPUNE KOFICE HRANOM! Ovo je jedino mesto gde siromašni imaju HLEB
Narodna kuhinja u sklopu Crvenog Krsta Kovin broji čak 440 korisnika, Foto: Espreso.co.rs

praznici...

SRBIJA JE SLAVILA DOČEK, A ONI SU MORALI DA NAPUNE KOFICE HRANOM! Ovo je jedino mesto gde siromašni imaju HLEB

Narodna kuhinja za njih predstavlja veliki spas i neizmerno su zahvalni sa svaki obrok koji im je omogućen

Objavljeno:
Ivana Bradanji

Dok su hiljade porodica nestrpljivo isčekivale da u toplom porodičnom domu proslave najsrećniji hrišćanski praznik Božić i Novu godinu u obilju punih prazničnih trpeza i zagrljaja najmilijih, nismo smeli da zaboravimo i na one koje su i tada dišli sa koficom u rukama na vrata Narodne kuhinje kako tog dana ne bi ostali gladni.

foto: Espreso.co.rs

Narodna kuhinja u sklopu Crvenog Krsta Kovin broji čak 440 korisnika koji se već godina prehranjuju ovde. Od toga su 144 njih deca... Čak i oni najmlađi dolaze po svoj tanjir tople hrane.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

U dvorištu Crvenog krsta svakog dana je dugačak red ljudi koji čekaju svoj obrok, a svako ko je bar jednom video ovu sliku znaće da mnogo više ceni hranu i da bude zahvalan na svakom obroku koji sebi može priuštiti.

foto: Espreso.co.rs

Ništa drugačije nije bilo ni danas, kada smo u susret Novoj godini otišli da posetimo one koje su najugroženiji, da čujemo šta za njih predstavlja ova ustanova, ali i njihove novogodišnje želje, koje su bilo preskromne.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

- Hvala Crvenom krstu što nam pomaže. Ima gorih i od nas. Preko dvadeset godina sam korisnik Narodne kuhinje, kad se osnovala, među prvima sam bila ja. Celu porodicu hranim ovako, bilo je nas šestoro, a sad smo samo suprug i ja. Za Novu godinu želim samo zdravlje, da imamo samo zdravlja jer to je najviše potrebno, više i od para i od svega. Čovek kad je zdrav sve je dobro - rekla je jedna od korisnica dok je čekala svoj deo kuvanog kupusa koji je danas bio na meniju.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Naša sagovornica koja je strpljivo čekala u redu, rekla je da je Narodna kuhinja za nju veliki spas, a najviše je zahvalna za hleb.

- Narodna kuhinja za mene predstavlja veliki deo spasa, ili velikog ili eto koliko već traje, zato što se nema, socijala je mala za mene i majku. Živimo u socijalnom stanu, mala su primanja. Hleb je uvek dobrodošao, jer je samo hleb 40 dinara, takođe i hrana nije loša, bar jedan obrok. Više godina smo ovde, i zadovoljni smo. Danas je petak, što znači da sam uzela dupli hleb. Inače, primamo po pola. Za Novu godinu želim da ostvarim porodicu, da budemo srećni, da nas je što više, da bude natalitet veći. Svima želim srećnu Novu godinu i božićne praznike, da sve bude lepo i veselo! - rekla je sa osmehom na licu.

Devetočlana porodica se već godina prehranjuje uz pomoć ove ustanove gde su im svakodnevno obezbeđena kuvana jela.

- Ovde smo da se prehranimo, koliko, toliko... Par godina unazad hranimo celu porodicu ovako, nas je devetoro. Svaki dan uzimamo obroke, znači nam mnogo. Primamo socijalnu pomoć, ali to nije dovoljno. Za Novu godnu ne želim ništa posebno, samo da su deca zdrava.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Jedan deka koji je takođe korisnik godinama, sa svojom, kako kaže mizernom penzijom, ne bi uspeo da pregura mesec, a da ne ostane gladan. Tako će i za praznike ovde doći po svoj obrok.

- Imam malu penziju, Narodna kuhinja za mene predstavlja mnogo, da ne ostanem gladan. Svakog dan dolazim ovde, i kad je hladno, toplo, po kišu, snegu... Penzija mi je 20.000 dinara, za 40 godina radnog staža koje imam. Za Novu godinu i Božić ću isto doći ovde za obrok. Novogodišnja želja mi je da imam veću penziju, da mogu da živim, a ne samo da preživljavam. Da idem u banju kao svaki penzioner, nikad ne idem... - rekao je s knedlom u grlu stariji gospodin.

Ostali korisnici su takođe neizmerno zahvalni što dobijaju da jedu.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

- Hvala im što nam daju hranu, stalno dolazim ovde, dve tri godine. Uzimam obroke za ceu porodicu, naš šestoro ima. Imam dosta novogodišnjih želja...

- Dobro je što nam daju da jedem. Koliko ja želja imam... Imam malu decu, sve treba prehraniti... - objasnila nam je jedna žena.

Inače, organizacija Crvenog krsta brine i o nemoćnim licima i osobama sa invaliditetom koji nisu u mogućnosti da dođu po obrok, te njima svakodnevno odnose na kućnu adresu.

foto: Espreso.co.rs

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.