ANA (21) JE IMALA SAMO 3 GODINE KAD SU JOJ AMPUTIRALI NOGU! Danas je ŠAMPIONKA!
Ana Jovović, Foto: Printscreen

Oni mogu sve

ANA (21) JE IMALA SAMO 3 GODINE KAD SU JOJ AMPUTIRALI NOGU! Danas je ŠAMPIONKA!

Njen san je da predstavlja Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine

Objavljeno: 14:37h

Ana Jovović imala je samo tri godine kada su joj, dok je bila mala, amputirali nogu.

Danas ima 21 godinu, i slobodno može da kaže da je naučila da odustajanja nema - ni kada ponovo učiš da hodaš, ni kada želiš na Olimpijske igre.

Ova mlada devojka je paraolimpijska plivačica, reprezentativka Srbije u para plivanju i želi da predstavlja Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Rođena je 7. septembra 1999. godine, a već tri godine kasnije je zbog sarkoma, ostala bez desne noge. To je nije sputalo da već u osmoj godini počne trenirati plivanje na bazenu.

foto: Printscreen

- Banjica u okviru programa obuke plivanja pod organizacijom SOSIBa. Kao talentovanu i upornu tada me uočava trener - priča Ana. Bojan Počuča doveo me je u plivački klub "11. april" gde pod njegovim vođstvom još uvek treniram zajedno sa plivačima koji nemaju invaliditet. Od 2011. godine takmičim se i sa njima kao punopravni član ekipe - navodi ona.

Zbog veoma zahtevnih svakodnevnih treninga, 2015. godine Ana se seli iz rodnog Jakova na Novi Beograd zajedno sa majkom i uz podršku njene porodice koja je prinuđena na razdvajanje.

Već punih sedam godina je apsolutna paraolimpijska šampionka Srbije na 50 i 100 metara slobodno, a vidne rezultate redovno postiže i na međunarodnim takmičenjima kao kada je na Svetskim juniorskim igarama u Holandiji 2015. godine kao predstavnik Srbije osvojila 4 zlatne i 2 bronzane medalje.

Ana je sada student Visoke sportske i zdravstvene škole. Jedna je od onih koji pokazuju da je put ka uspehu jedino upornost i jaka volja.

U reprezentaciji je od 2013 godine, a učestvovala je na mnogim međunarodnim, svetskim i evropskim takmičenjima. Zahvalna je gradu Beogradu koji joj je omogućio da se bavi sportom, i da u tome bude vrlo uspšena.

- Zahvaljujući Beogradskom savezu OSI sam krenula na plivanje i nisam plaćala članarinu. Oni su bili organizatori raznoraznih aktivnosti za osobe sa invaliditetom. Tada sam išla i na jahanje, na plivanje.. Druga deca su išla i na fudbal, sedeću odbojku.. Zaista je bilo divno biti u takvom okruženju gde su svi radosni, druželjubivi i širokog srca. To je iskustvo za pamćenje!

Ova hrabra devojka ima jasnu poruku za sve:

- Nikada ne treba odustati od svog cilja! Bez obzira na težinu puta i na prepreke. Uvek treba da preovlada naša ljubav, vera i nada! Sve je do nas i u našoj glavi. I uvek se pozivam na citat Patrijarha Pavla: "Kakve su ti misli, takav ti je život."

foto: Promo

Bonus video:

(Espreso.co.rs / S.T. )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.