STRAŠNA SLIKA NA NEBU IZNAD SRBIJE: Oko najponosnije srpske ptice su se stvorile CRNE UTVARE i desio se pravi UŽAS!
Beloglavi sup / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

tužno

STRAŠNA SLIKA NA NEBU IZNAD SRBIJE: Oko najponosnije srpske ptice su se stvorile CRNE UTVARE i desio se pravi UŽAS!

Posmatrači neravnopravne borbe u vazduhu bili su nemoćni da pomognu beloglavom supu

Objavljeno: 10:18h

Meštani Pogleda kod Arilja juče nisu uspeli da spasu beloglavog supa, koji je iznemogao doleteo u atar njihovog sela, a akcija bi verovatno i urodila plodom da se odnekuda nije pojavilo jato gavranova.

Jedan žitelj sela Vigošte, vazdušnom linijom udaljenog 25 kilometara od Specijalnog rezervata prirode „Uvac", gde se gnezdi velika kolonija beloglavih supova, primetio je jednu jedinku ove vrste na svom krovu. Odmah je obavestio Natašu Milivojević, predsednicu Ekološkog udruženja "Rzav" iz Arilja, piše Blic.

- Građani su već navikli da mi se obraćaju u ovakvim slučajevima kada su ptice u pitanju, jer sarađujem sa Rezervatom "Uvac" i Zavodom za zaštitu prirode. Pre dve nedelje zajedno smo spasli jednog morskog gnjurca. Inače, u dolini Velikog Rzava imamo po dva para beloglavih supova i surih orlova, pa zajednički pokušavamo da ih zaštitimo od trovanja hemijskim preparatima koji se koriste u poljoprivredi - kaže Nataša Milivojević.

Кada je došla u Vigošte, priča ona, pticu je zatekla 150 metara od kuće čiji vlasnik ju je pozvao. U međuvremenu je pozvala čuvare Specijalnog rezervata prirode "Uvac" i obavestila ornitologa iz Zavoda za zaštitu prirode.

- Dok sam čekala rendžere, beloglavi sup se zbog nečega uznemirio i na jedvite jade poleteo - priča ona.

Prema rečima Miroslava Ćirkovića, svedoka ovog događaja, u tim trenucima se pojavilo jato gavranova koji su ga u letu opkolili sa svih strana i napali. Кidisali su sa svih strana i besomučno ga udarali. Posmatrači neravnopravne borbe u vazduhu bili su nemoćni da pomognu beloglavom supu.

Savladan slabošću i udarcima gavranova, krilati lešinar je pao sa velike visine na tle. Počela je potraga za njim u koju su se uključili žitelji komšijskog sela Pogledi. Upravo u njihovom selu ptica je pronađena. U trenutku kada su joj je spasioci zatekli, bila je živa, ali je koji trenutak kasnije uginula.

Zbog čega je ptica zanemoćala nad ariljskim krajem – još nije poznato, a da li je reč o trovanju ili nečem drugom, pokazaće obdukcija.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.