RUŽICA IMA RETKU BOLEST, A TRUDNA JE: Bolesna je 12 godina, odlučila je da NIKAD NE IZGUBI NADU (FOTO)
Ružica Orah, Foto: Privatna arhiva

MAJKA HRABROST

RUŽICA IMA RETKU BOLEST, A TRUDNA JE: Bolesna je 12 godina, odlučila je da NIKAD NE IZGUBI NADU (FOTO)

Ružica je imala 27 godina kada joj je ova bolest ustanovljena

Objavljeno:
Suzana Trajković

Prepreke ne postoje!

Reč - ne mogu u rečniku Ružice Olah (39) iz Odžaka, ne postoji.

Ova žena boluje od mijelofibroze, veoma retke i agresivne bolesti krvi i krvotvornih organa. Od ove bolesti u Srbiji boluje 500 ljudi.

Ružica je imala 27 godina kada joj je ova bolest ustanovljena.

Dijagnostika je trajala pune dve godine.

- Simptomi nisu bili tako lako vidljivi. Lekarima je trebalo mnogo vremena, a kad se saznalo od čega bolujem već sam bila u manifestnoj fazi. Imala sam sve simptome koje inače ukazuju na ovu bolest. Slezina mi je bila uvećana, trombociti i leukociti uvećani, brzo sam se umarala, a osećala sam i bol ispod levog rebra. Sve to je pratila temperatura - priča Ružica i dodaje da je put do dijagnoze bio vrlo težak.

- Osećala sam se loše, jedva sam hodala, bolest mi je ometala svakodnevne aktivnosti. Do Kliničkog centra Vojvodina i do svoje doktorke došla sam tek dve godine kasnije.

foto: Privatna arhiva

Inovativne terapije omogućile su Ružici da živi kao i svi drugi.

- Naučila sam da živim sa bolešću, bez slezine, sa ovako teškim oblikom bolesti. Kvalitet života mi je na maksimumu, i mogu reći da se osećam kao zdrava osoba.

Ona ima i razlog za slavlje. Dijagnoza je nije sputala u ostvarenju najlepšeg cilja.

- Trenutno sam u drugom stanju. Očekujem devojčicu, u petom mesecu trudnoće sam - kaže Ružica uz osmeh.

Kako kaže, trudnoća joj prija, i oseća se bolje nego što se ikad osećala.

- Nikad nije kasno. Iskreno, nikada nisam prestala da gubim nadu - kaže ova hrabra žena, koja uskoro postaje majka, a koja je vrlo verovatno jedinstven slučaj u Srbiji, a možda čak i u svetu.

foto: Privatna arhiva

Inače, mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina, mada se može javiti i kod mlađih, kao što je to bio slučaj sa Ružicom. Kod nje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života.

Danas, u 39. godini, sa tako teškom bolešću, kaže da je do sada bila fokusirana na sebe i svoje zdravlje, a da joj je beba i njeno zdravlje novi motiv.

Termin za porođaj ove hrabre žene je u maju mesecu, a porodica je već odlučila koje će joj ime dati.

- Najverovatnije ćerka će nam se zvati Ivana, po mojoj doktoriki Ivani Urošević, koja je mnogo učinila za mene i služi kao dokaz da dobar odnos lekara i pacijenta znači mnogo.

foto: Privatna arhiva

Prof. dr Ivana Urošević je upravnica Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine i ona se slaže s pacijentkinjom Ružicom da je izuzetno bitno ostvariti dobar odnos sa lekarom i sve mu poveriti jer se samo tako može odrediti adekvatna terapija i doći do pravih rezultata.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.