KAKO ĆE SRBIJA REŠITI PROBLEM ZAGAĐENOG VAZDUHA? Koštaće 2.4 MILIJARDE EVRA, a ovo je PLAN!
Zagađenje vazduha je posledica saobraćaja, industrija, loženja...., Foto: Pritnscreen

otkrio uzroke zagađivanja

KAKO ĆE SRBIJA REŠITI PROBLEM ZAGAĐENOG VAZDUHA? Koštaće 2.4 MILIJARDE EVRA, a ovo je PLAN!

Trivan je ukazao da su uzroci zagađenja godinama isti - saobraćaj, individualna loženja, gradske toplane na ugalj i mazut, industrija, termo kapaciteti Elektroprivrede Srbije

Objavljeno:

Trivan je istakao da će od januara biti proveravano da li su opštine u Srbiji uradile kratkoročni i dugoročni plan smanjenja zagađenja vazduha svoje teritorije i pomagati siromašnim opštinama u rešavanju tog problema.

Trivan je ukazao da su uzroci zagađenja godinama isti - saobraćaj, individualna loženja, gradske toplane na ugalj i mazut, industrija, termo kapaciteti Elektroprivrede Srbije.

Kao najvećeg zagađivača, Goran Trivan je označio saobraćaj i predložio da se zabrani uvoz automobila sa oznakom motora evro tri, ali i promenu energenata, za šta je potrebno obezbediti podršku javnosti.

foto: Prentscren

On je za Radio Beograd 1 rekao da ugalj, na kome leži Srbija, obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje.

Ministar je napomenuo da će državu smanjenje zagađenja koštati 2,4 milijarde evra.

- Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 6.500 ljudi u Srbiji godišnje izgubi život zbog lošeg kvaliteta vazduha - rekao je resorni ministar i naveo da je, osim elektroenergetskog sektora, saobraćaj dominantan zagađivač.

On podseća da se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh i ukazuje da se moraju menjati navike kakve automobile voziti, te predlaže zabranu uvoza automobila sa evro tri motorima.

- Želimo da od kraja sledeće godine ili 2021. godine potpuno zabranimo uvoz vozila sa evro tri motorima što radi i čitava Evropa - kaže ministar za zaštitu životne sredine i poručuje da se svi moraju odlučiti da li će da voze jeftine automobile ili da udišu čist vazduh.

Trivan je ukazao da je rešenje za ovaj problem pošumljavanje i istakao da u svetu postoji oko milijardu slobodnih hektara za pošumljavanje, što je, kako je naveo, ogromna površina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.