METEROLOZI IZNELI ŠOKANTNE PODATKE: U Srbiji se dešava nešto što NIJE ZABELEŽENO PREKO JEDNOG VEKA!
Foto: Profimedia

rekord

METEROLOZI IZNELI ŠOKANTNE PODATKE: U Srbiji se dešava nešto što NIJE ZABELEŽENO PREKO JEDNOG VEKA!

Ovo je potvrđeno i na nivou Srbije, ali u razdoblju od 1950. godine naovamo

Objavljeno:

Kalendarski zima je zvanično počela juče, iza sebe je ostavila najtopliju jesen u Srbiji u poslednjih sedam decenija, a u Beogradu za proteklih 130 i kusur godina od kada postoje meteorološka merenja!

Ovo su Beograđani nezvanično već znali s obzirom da su septembar i oktobar, pa čak i deo novembra, proveli u baštama omiljenih kafića, šetajući se u laganim majicama, često čak i kratkim rukavima, skoro ni ne pomišljajući zašto grejanje u stanovima još nije počelo.

Sve su to, međutim, sada potvrdili i zvanični podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda po kojima su Beograđani ispratili ubedljivo najtopliju jesen (po meteorološkim računanjima to su septembar, oktobar i novembar) još od 1887. godine, sa srednjom temperaturom od 16,2 stepena.

Prethodni rekord držala je 2012. i 1923. godina sa 15,6 stepeni, a daleko iza ostale su 2018. (15,2), 1926. i 1942. (14,9), 2000. (14,8), 1963 (14,6)...

Ovo je potvrđeno i na nivou Srbije, ali u razdoblju od 1950. godine naovamo. Srednja sezonska temperatura vazduha od 13,6 stepeni nadmašila je prethodno najtopliju jesen iz 2012. sa tada registrovanih 13,3 stepena.

Rekordne jesenje vrednosti srednje maksimalne temperature vazduha zabeležene su na čak 22 merne stanice širom Srbije, a rekordne srednje minimalne temperature na osam glavnih. Srednja minimalna temperatura u Beogradu iznosila je 11,8 stepeni, čime je nadmašen rekord iz 2012. kada je bilo 11,3 stepena Celzijusa.

foto: RHMZ / SCREENSHOT

Pored toga, na 15 glavnih meteoroloških stanica registrovan je rekordan broj letnjih dana (sa temperaturom od 25 i više stepeni) od kada se na njima vrše merenja. Letnji dan je dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 25 stepeni i višom, a Beograđani su tokom jeseni imali i čak dve tropske noći (kada se temperatura nije spuštala ispod 20. podeoka).

Kako su temperature bile iznad normale, rekordno mali broj mraznih dana od početka meteoroloških merenja registrovan je na čak 17 mernih mesta,

U Leskovcu 34,8 stepeni

Najviša dnevna temperatura vazduha u toku jeseni, u Srbiji, izmerena je u Leskovcu 2. septembra kada je živa u termometru dostigla čak 34,8 stepena.

Pada i rekord iz 2018?

Veoma lako može da se desi da kompletna 2019. godina bude i najtoplija u istoriji merenja u Beogradu i celoj Srbiji. Podsetimo, rekord drži prethodna 2018.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.