RODITELJI DANAS VEZUJU SVOJU DECU, A RAZLOG ZA TO JE SJAJAN! Svi jedva čekaju OVAJ dan
Detinjci, Foto: spcbrod.org

NARODNA VEROVANJA

RODITELJI DANAS VEZUJU SVOJU DECU, A RAZLOG ZA TO JE SJAJAN! Svi jedva čekaju OVAJ dan

Veoma važan praznik za SPC i vernike

Objavljeno:

Danas, treće nedelje pred Božić Srpska Pravoslavna crkva slavi Detinjce. Deca se nekada probude vezana ili se rano ujutru ili im posle liturgije u crkvi vežu noge ili ruke, kanapom, koncem, maramom, kaišem ili nekim gajtanom, pa se zatim taj kanap zaveže za sto ili stolicu. Deca se odrešuju poklonima koji su pripremili.

Detinjci nemaju svoj fiksni datum, to je "klizni" praznik, pa se datum određuje u odnosu na dan kada je Božić. Detinjci su treće nedelje pred Božić, pa zatim slede naredne nedelje Materice, pa zatim Oci.

Detinjci imaju duboku i višestruku simboliku. Kanap kojim se dete vezuje simbolizuje čvrstinu porodične povezanosti, slogu, poštovanje i stroge patrijahalne odnose u porodici. Deca su moraju unapred da se spreme za ovaj običaj, uglavnom uštede nešto novca od kusura koji im je ostao ili im roditelji nekoliko dana ranije daju novac, podsećajući ih na praznike koji se približavaju.

Deca mogu da spreme slatkiše, neki sitan poklon ili jednostavno voće koje imaju u kući za svoj otkup.

Detinjci posebno zadovoljstvo pričinjavaju deci, koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi i organizaciji ovih praznika. Naročitu radost pored samog vezivanja izazivaju pokloni koji na kraju uvek završe u dečijim rukama.

Na ovaj dan priprema se i ručak nešto svečaniji i bogatiji nego inače, ali obavezno hrana treba da bude posna, jer praznik pada u vreme Božićnog posta. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice i priprema za najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Srpska Pravoslavna crkva ističe značaj da se deca uče praznovanju i simbolici ovih praznika od malena, kako bi njihov značaj postepeno shvatili i prihvatili. Veličina poklona nije bitna, može da bude neka sitnica ili voće. Važno je proslavljati u zdravlju i veselju i nedozvoliti da se narodni običaji zaborave i zanemare.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.