SRBIJA OPET IMA SPECIJALNU PADOBRANSKU JEDINICU: Zbog OVE VESTI drhti ceo REGION!
Danas ispunjavamo naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da najbolji i budu najbolji, Foto: Printscreen/jutjub

OVO JE RAZLOG

SRBIJA OPET IMA SPECIJALNU PADOBRANSKU JEDINICU: Zbog OVE VESTI drhti ceo REGION!

Ministar Vulin je poručio da će nad njima biti samo Srbija, zbog koje postoje, žive i zbog koje su tako izuzetni

Objavljeno:

U pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu danas je održana svečanost povodom saopštavanja odluke ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o organizacionim promenama u Specijalnoj brigadi i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Danas ispunjavamo naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da najbolji i budu najbolji, ali da budu sačuvani i opremljeni, naoružani i sigurni u sebe. Takođe, da najbolji moraju imati priliku da čuvaju svoj narod, ali i da se usavršavaju, obučavaju i napreduju do najviših činova u jedinicama koje su sami odabrali, ali koje su i njih odabrale", rekao je ministar Vulin.

On je podsetio da je "poruka vrhovnog komandanta da Vojska Srbije, što bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji".

"Danas ispravljamo nepravdu prema onima koji su ginuli, ali i prema onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada - jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu, već da se usprave, ojačaju i da pokažu da su vredne onih što su bili pre njih. I ne vraćam ja vama danas čast, jer je niste izgubili sudarajući se sa velikim i najvećima, niti hrabrost, jer vam nikada nije manjkala, ali vam ne vraćam ni ime, jer ste ga sačuvali i oteli, uprkos onima koji su hteli da vas umanje i zaborave", istakao je ministar.

Ministar Vulin je poručio da će nad njima biti samo Srbija, zbog koje postoje, žive i zbog koje su tako izuzetni.

"Prošla su vremena neslobode, u kojima smo se stideli onih koji su nas branili, i u kojima su drugi odlučivali umesto nas. Još jednom smo izborili slobodu, a svako ko je prijatelj našeg naroda biće ponosan i srećan što su se vratile dve slavne, najhrabrije pobedničke ratne brigade. A oni koji ne misle dobro srpskom narodu i našoj državi, moraće još jednom da razmisle ako ikada više budu pomislili da treba da ugroze naš narod i našu zemlju", rekao je ministar odbrane Aleksadar Vulin.

Načelnik Generaštaba VS Milan Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.

"Specijalna brigada se, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu s najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima i ispuniti svoju osnovnu ulogu", rekao je general Mojsilović.

On je podsetio da je odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama.

Istakao je a se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom, čime će biti „ispravljena istorijska nepravda" kada su te jedinice bile ukinute.

General Mojsilović poručio je i da su predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije i ministar odbrane tokom prethodnog perioda posebno posvetili pažnju opremanju Specijalne brigade najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se to nastaviti i u narednom periodu.

Komandant Specijalne brigade, brigadni general Miroslav Talijan, istakao je da se danas "stvaraju dva tela, s jednom dušom".

"Mladost, ali i iskustvo, znanje, hrabrost, disciplina i dokazani patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu visoko profesionalne, borbeno efikasne i posvećene u izvršavanju svojih zadataka, a naše vojno i državno rukovodstvo očekuje da ostanemo dostojni imena ovih herojskih i ratnih jedinica", rekao je general Talijan.

Svečanosti u kasarni "Rastko Nemanjić" prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za ljudske resurse, brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, brigadni general Miroljub Čupić, i načelnik Uprave Vojne policije, brigadni general Rajko Milovanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.