ZA VIKEND PRETOPLO A ONDA TOTALNI VREMENSKI PREOKRET: Ubrzo nas čeka zima kakvu nismo videli!
Vremenska prognoza / Ilustracija, Foto: Beta / Miloš Miškov

prognoza vremena

ZA VIKEND PRETOPLO A ONDA TOTALNI VREMENSKI PREOKRET: Ubrzo nas čeka zima kakvu nismo videli!

Za vikend nas očekuje promena vremena, ali će to pre biti pozna jesen, nego neka ozbiljnija zima

Objavljeno:

Danas i sutra temperature će se u većini krajeva Srbije kretati između 15 i 20 stepeni Celzijusa, pa su mnogi prinuđeni da iz ormara vade prolećne stvari i laganu garderobu, a na oblačenje zimskih jakni i kaputa, po svemu sudeći, još malo ćemo sačekati.

Za vikend nas očekuje promena vremena, ali će to pre biti pozna jesen, nego neka ozbiljnija zima.

- Petak i subota će biti i dalje topli, ali će tu početi priprema za promenu. Za vikend će duvati jak vetar u košavskom području, pa i u Beogradu, u nedelju i ponedeljak nas očekuju jake kiše, od ponedeljka i pad temperature za nekih sedam-osam stepeni, ali neće biti drastičnog, jakog zahlađenja - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović u Beogradskoj hronici RTS.

- Sledeće sedmice ona će se kretati uglavnom između pet i deset stepeni.

Negde će padati kiša, a negde i - sneg.

- Od ponedeljka će u planinskim predelima biti snega, na Kopaoniku barem 20-30 centimetara, idealno za skijaše. U nižim brdskim delovima u drugom delu nedelje je takođe moguć kratkotrajni sneg, tu mislim na Vranje, Požegu, Kraljevo, Rašku... Male su šanse da će se Beograd zabeleti.

Kakva-takve šanse da Beograđani vide sneg u 2019. ipak postoje.

- Sa distance od desetak dana, moguće je da će tamo 29, 30. i 31. decembra biti na kratko slabog snega, možda će se u nekom trenutku zabeleti trava ili krovovi, ali ništa više od toga - dodao je Todorović.

Poznati meteorolog, ali i ljubitelj trčanja i maratona, ipak tvrdi da će Beograđani ove zime moći da se sankaju!

- Zima malo kasni, ali biće snega, biće sankanja. Postoji nešto što nije strogo pravilo, a poznato je kao kompenzacija prirode, kada posle prve tople polovine zime, dođe drugi znatno hladniji deo. Ne mogu da tvrdim da će biti snega u izobilju, ali biće ga.

Todorović je podsetio na 2012. godinu kada smo imali 53 centimetra snega u prestonici i zaleđenu Savu i Dunav.

- To je bilo pre osam godina, nešto slično viđeno je u januaru 2017. Ciklusi se javljaju na tri i po-četiri godine, može da se ponovi takva epizoda. Biće sigurno ledenih dana kada temperatura neće prelaziti tokom dana nula stepeni, ali toga nema na vidiku barem do sredine januara - jasan je Nedeljko Todorović.

Svetog Nikolu dočekali smo u prolećnoj garderobi, a kako će biti na Svetog Jovana?

- Mislim da nećemo biti u prolećnoj odeći, barem neće biti ovako toplo. Ipak, svakog januara bar jedan ili dva dana znaju da “iskoče”, da budu sa temperaturama iznad 10, pa čak i 15 stepeni - zaključio je Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Bonus video

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.