PLAĆATE DESETINE HILJADA EVRA ZA ŠKOLARINU SVOG DETETA? Bolje ga dajte na ovaj zanat, zarađivaće OGROMNE PARE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

analiza

PLAĆATE DESETINE HILJADA EVRA ZA ŠKOLARINU SVOG DETETA? Bolje ga dajte na ovaj zanat, zarađivaće OGROMNE PARE!

Velike plate privukle su varioce da se vrate u Srbiju iz inostranstva

Objavljeno:

Vest o tome da se varioci vraćaju iz inostranstva da bi radili u Srbiji, te da su privučeni platama koje se kreću od 4.000 do 7.000 evra odjeknula je u javnosti!

Od tada se verovatno mnogi pitaju da li se to zanati cene mnogo više od fakultetskih diploma, za koje izdvajamo velike svote novca?! Naročito ako se odlučimo za neki od priznatih privatnih fakulteta ili fakultete u inostranstvu.

Istraživanje pokazuje kako gore pomenuti zanat jeste itekako plaćen, i to zbog izgradnje Turskog, odosno Balkanskog toka. Velike plate privukle su varioce da se vrate u Srbiju iz inostranstva, te je na taj način nadomeštena deficitarnost ovog kadra.

Inače, ovaj problem pretio je da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju, koji treba da bude dugačak 403 kilometra, jer će varove na 50.000 tona cevi sada da obavljaju ljudi koji su do skoro bili na gradilištima u inostranstvu.

Ipak, ukoliko ste zagrejani za studiranje ne treba da budete obeshrabreni ovom vešću, jer su neka od najprofitabilnijih zanimanja upravo zanimanja za koja vam je potrebno visoko obrazovanje.

Kada se razmišlja o budućnosti, izbor zanimanja je možda jedna od najbitnijih stavki. Međutim, bitno je da je i to odabrano zanimanje profitabilno i da od njega možemo da živimo. Zato smo za vas izdvojili neka od najprofitabilnijih zanimanja u Srbiji.

Ukoliko nemate potencijala da budete pilot, istraživanjem tržišta možete itekako da se bavite.

Praksa da piloti imaju daleko veću platu od proseka praksa je koja postoji od vajkada i do danas se nije promenila. Statistički podaci pokazuju da piloti na našim prostorima imaju platu oko 4.000 evra, a samo neznatno nižu kopiloti.

foto: EPA/Will Oliver

Takođe, jedno od plaćenijih zanimanja je i kontrolor leta, oni zarađuju oko 3.000 evra mesečno.

Odmah za pilotima su stručnjaci iz sfere IT sektora.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su programeri na vrhu piramide IT-ja. Njihova prosečna plata je oko 1.000 evra mesečno.

Ipak, i ovde postoje oscilacije, jer nisu svi programeri jednako "spremni" i ne obavljaju jednako teške zadatke.

Senior programeri imaju platu oko 2.000 evra, dok su juniori plaćeni nešto više od 900 evra.

Nažalost, na trećem mestu nalaze se radna mesta unutar duvanske industrije. Prosečna plata za proizvodnju duvana je oko 850 evra. Kažemo nažalost, jer je to jedna od štetnijih industrija po ljudsko zdravlje. Ukoliko vam taj etički momentar ne stvara problem, ovde biste mogli lepo da zarađujete.

foto: Profimedia

Dakle, ukoliko uspete da se pomoću svog obrazovanja zaposlite u jednu od tri najveća svetska proizvođača cigareta, koji posluju u Srbiji, mogli biste fino da zarađujete i od vaše plate fino živite. U ovim firmama plate se ne spuštaju ispod 400 evra.

foto: Profimedia

Dobra reklama i istraživanje tržišta nikada ne izlaze iz mode, stoga je to takođe jedno od najprofitabilnijih zanimanja. Plate u ovom zanimanju, u zavisnosti od toga kojim njegovim delom se bavite i koliko ste stručni u svom poslu kreću se između 750 i 1.200 evra.

foto: Shutterstock

Ukoliko živite u ubeđenju da nauka u Srbiji nije cenjena, ovo saznanje moglo bi da vas razuveri. Oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti plaća se iznad 1.000 evra. Među naučnicima najplaćeniji su inženjeri.

Najmanje plate su u uslužnim delatnostima, čija prosečna plata je oko 250 evra, nešto malo bolja situacija je sa tekstilcima i prerađivačima drveta koji prosečno zarađuju oko 270 evra mesečno.

Kao profitabilna zanimanja mogu da se izvuku i ona koja se vezuju za bankarstvo, eksploataciju nafte i prirodnog gasa, matematičari, statističari... Prosečna plata za sva ova zanimanja iznosi oko 1.000 dinara.

U svakom slučaju znanje je i dalje na ceni, bilo ono zanatsko ili visokoobrazovno... Samo su neka znanja u današnje vreme potrebnija u odnosu na neka druga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.