SRBI NE MOGU DA NOSE JABUKE U ZEMLJE EU! BANANE su DOZVOLJENE, ovo je lista SVEGA ŠTO možete da nosite BEZ PAPIRA
Voće, Foto: Filip Plavčić

Novi zakon!

SRBI NE MOGU DA NOSE JABUKE U ZEMLJE EU! BANANE su DOZVOLJENE, ovo je lista SVEGA ŠTO možete da nosite BEZ PAPIRA

Od 14. decembra u Mađarsku bez "papira" mogu nositi do pet kilograma voća i povrća

Objavljeno:

Putnici iz Srbije u ličnom prtljagu na teritoriju Evropske unije bez fitosanitarnih sertifikata od 14. decembra mogu unositi samo plodove banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus, dok u Mađarsku bez "papira" mogu nositi do pet kilograma voća i povrća, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U skladu sa novim EU propisima o uspostavljanju novog režima zdravlja bilja na njihovoj teritoriji sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući voće i povrće u ličnom prtljagu putnika iz svih trećih zemalja, pa i Srbije, zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU - osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, podseća ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je evropskim propisima precizirano da se zabrana neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će ipak moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.

- Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih 'količina', molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU - apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PŠS) čiji kontakti su na sajtu Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pa im se građani mogu obratiti, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.