DRAŽENKU JE METAK PROMENIO ŽIVOT, U TELU GA JE NOSIO 9 GODINA: U kolicima je i to za njega NIJE PREPREKA
Draženko Mitrović, Foto: Printscreen/Youtube

Oni mogu sve

DRAŽENKU JE METAK PROMENIO ŽIVOT, U TELU GA JE NOSIO 9 GODINA: U kolicima je i to za njega NIJE PREPREKA

Draženko je osoba koja dokazuje da su svi planovi ostvarivi, a da prepreke ne postoje

Objavljeno: 15:19h
Suzana Trajković

Draženko Mitrović je imao devet godina kada je, ne svojom krivicom, izgubio tlo pod nogama.

Prijateljima poznatiji kao Rumeni, u sebi je metak nosio još devet godina.

Nije odustao.

Pronašao je motiv i pokazao da su snovi ostvarivi, a da je život - lep.

Danas je vrhunski atletičar, paraolimpijac, a uspeo je, iako je u invalidskim kolicima, da ispiše stranice sportske istorije.

Sve je počelo kada je Draženko još bio hiperaktivno dete...

- Igrao sam se u komšiluku, dok su komšije radile na kući, dizali su krov. U jednom trenutku se zapucalo, a metak me je pogodio. To je bilo 1989. godine, i od tada sam u kolicima. Više nikada nisam prohodao.

Posle nesreće, Draženko nije mogao ni da ustane.

- Mozak mi je radio, ipak, 100 na sat, a optimizam ga nije napuštao. - Nisam mogao da pomerim ni ruke, ni noge, a razmišljao sam tada bukvalno o svemu. Možda sam imao sreću što mi se desilo to što mi se desilo dok sam još bio klinac...

I posle dugog oporavka, Rumeni nije dozvolio da se njegov kvalitet života promeni.

foto: Printscreen

- Nastavio sam da živim normalno, a od svojih drugara razlikovao sam se jedino po tome što nisam mogao da se popnem uz neki stepenik.

Zadesila ga je tragedija, a on je odabrao da ne odustane. Izabrao je - novi život. - Rešio sam da sve što mi se desilo pokušam da iskoristim. Na kolica sam morao da se navikavam. Nastavio sam da idem u školi, družio sam se i uvek sam želeo više...Glad za uspehom me je dovela u Beograd devet godina posle nesreće. Godine 1998. došao sam u glavni grad da izvadim metak koji je u meni bio skoro jednu celu deceniju.

- Metak su mi izvadili na VMA...potom sam bio u Melencima na rehabilitaciji, onda me je zakačilo bombardovanje, pa sam išao u Sokobanjsku. Tada sam odlučio da ostanem u Beogradu, jer sam video da u ovom gradu mogu da uradim sa svojim životom.

foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Draženko je tada otišao da živi u Domu za odrasla invalidna lica na Bežanijskoj kosi, i polako ušao u svet o kojem je do tada sanjao - svet sporta. Oprobao se Mitrović i u bavljenju košarkom u kolicima, a da je ipak atletika ta koja će mu obeležiti život, saznao je sasvim slučajno.

Popularni Rumeni osvojio je 22 medalje i 5 puta obarao zvanične svetske rekorde. Takmiči se u tri atletske discipline: disk, koji mu je primarni, kugla i koplje.

Mukotrpni treninzi i čelizna volja doveli su ovog čoveka na put uspeha.

Draženko i danas svakog dana vredno trenira. Mišljenja je da grad Beograd mnogo daje za OSI koje hoće da se bave sportom.

- Pre 10 godina možda i nije bilo tako sjajno, ali danas je situacija veoma dobro. Ljudi sa invaliditetom mogu da se pokažu, da se oprobaju u svakom sportu, da uspeju. Nama atletski klub finansira upravo grad, i mogu reći da su je situacija i više nego dobra. Svako može da se bavi sportom, a uz mnogo krvi i znoja i da dođe do trona, pa i svetskog.

Za kraj, Draženko je zaključio da svi mi jurimo za nekim ciljevima, dok bitne stvari prođu pored nas.

- Volim život. Volim da živim. Ovaj život nema reprizu. Tako moramo i živeti.

Ključ uspeha ovaj čovek najbolje zna, te stoga ima prava da o njemu i govori. Ipak, kada je reč o ciljevima ovog čoveka, oni se ne tiču njegovog bavljenja sportom. Osvojio je silne medalje, a svoje znanje želi da prenese na nekog drugog.

- Želja mi je da nekoga dovedem do sjajnih rezultata, do nekog trona, kao trener. To mi je najveća želja, i njoj ću težiti - rekao je Mitrović

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

foto: Promo

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.