U SRBIJU USKORO STIŽU JEDINSTVENI UDŽBENICI: Svi će učiti iste sadržaje, i to iz 3 predmeta
Svi će učiti iste sadržaje, evo koji predmeti su u pitanju, Foto: Profimedia

I za to postoji procedura

U SRBIJU USKORO STIŽU JEDINSTVENI UDŽBENICI: Svi će učiti iste sadržaje, i to iz 3 predmeta

Bitno da se obrade teme od nacionalnog značaja.

Objavljeno: 20.12.2019. 12:16h

Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja počeli su pripremu jedinstvenih udžbenika za istoriju, geografiju i srpski jezik i književnost. To znači da će svi izdavači morati da imaju iste sadržaje.

- Od ove godine u Zavodu postoji i sektor za predmete od nacionalnog značaja, koji se bavi upravo zaštitom i unapređivanjem ishoda i revizijom programa za predmete i teme od nacionalnog značaja. Taj sektor blisko sarađuje sa Republičkim pedagoškim zavodom u Republici Srpskoj na temama koje možemo nazvati 'kanonom' za nacionalni identitet, a to su - ćirilica, Kosovski boj, Sveti Sava, Veliki rat, kaže za Novosti Zlatko Grušanović, direktor Zavoda.

- Ukoliko naredne godine budu obezbeđeni uslovi za ovu ideju, imaćemo već dobrim delom urađene teme od nacionalnog značaja, dodao je on.

Komentarišući nedavni skandal sa udžbenikom iz istorije gde se navodi da je isplativo biti janičar, Grušanović kaže da je u pitanju bio udžbenik iz 2011. iz kog se više neće učiti jer je u toku pregled i odobravanje novih udžbenika.

On je naglasio da u ovom trenutku veliki broj njegovih kolega detaljno pregleda nove udžbenike.

- Ipak, ukoliko se, i pored svega, greške pojave, ne bi bilo prvi put da se udžbenik povuče iz upotrebe. I za to postoji procedura, rekao je Grušanović i dodao da od toga ne treba praviti senzaciju jer će "grešaka uvek biti, niko nije bezgrešan i najlakše je tražiti i osuđivati" a ako se greška i pojavi, udžbenik se može povući iz upotrebe.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media