PROGLAŠAVAJU GA NEPOŽELJNIM U 21. VEKU: Matija Bećković se oglasio zbog NEGATIVNIH REAKCIJA O HANDKEU!
Matija Bećković, Foto: Damir Dervišagić

oglasio se

PROGLAŠAVAJU GA NEPOŽELJNIM U 21. VEKU: Matija Bećković se oglasio zbog NEGATIVNIH REAKCIJA O HANDKEU!

Bećković smatra da je zanimljivo to da Handkea od primedbi i kamenovanja poštedele velike kulture i nacije i naglašava da time ovenčan nemački jezik

Objavljeno: 20:24h

Nije se moglo ni zamisliti da će u naše vreme, u 21. veku nekog pesnika zbog toga što je dobio Nobelovu nagradu kamenovati i da će ga proglašavati personom non grata u nekim balkanskim gradovima, ocenio je u izjavio je pesnik Matija Bećković, povodom reakcija koje je izavala dodela priznanja austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Bećković smatra da je zanimljivo to da Handkea od primedbi i kamenovanja poštedele velike kulture i nacije i naglašava da time ovenčan nemački jezik.

"Čak su odbili da prisustvuju toj ceremoniji, kao da su na onim ranijim prisustvovali", ukazao je Bećković u serijalu razgovora "Bez rukavica". On podseća da je još pre nego što je Handke dobio Nobelovu nagradu napisao pesmu koja poredi austrijskog pisca i Getea.

U stihovima ukazuje na to da je najveći među Nemcima, Gete, napisao da nigde u svetskoj poeziji nije našao da zvezde razgovaraju, osim u srpskom pesništvu i da narod koji ima takvu poeziju, zaslužuje bolju istorijsku sudbinu.

"Kada je dva veka kasnije Peter Handke ponovio to isto, samo tiše, taj isfinjeni sin nemačkog jezika, bio je kamenovan i u Nemačkoj i po celom svetu, pa čak i u Srbiji, jer Sunce duha i poezije beše zašlo", ocenio je Bećković.

Prema njegovim rečima, kada je Handke dobio Nobelovu nagradu Istok se prebacio na Zapad, pa se ponovilo ono što se desilo u Sovjetskom Savezu kada su Nobelovu nagradu dobili Pasternak, Solženjicin ili Brodski.

"Takođe je nastala kampanja kojoj se čudio čitav, takozvani, slobodni svet, a sada to isto doživljava Hanke", konstatovao je Bećković.

Kada je Pasternak morao da odbije Nobelovu nagradu, napisao je stihove: "Šta učini, ti podlače, ti ubico kog se boje. Ja naterah svet da plače nad lepotom zemlje moje".

"U stvari, ništa se ne menja, kao što je nekad bilo, tako je i sada, samo što bi Peter Hanke ovu nagradu odbio i sebe poštedeo ovih kamenica, da nije shvatio da su mnogo veće junaštvo učinili članovi švedske Akademije kada su ga nagradili, nego što je on učinio time kada je tu nagradu primio", zaključio je Bećković.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.