Kompanije – partneri u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN
Naftna industrija Srbije, Foto: Promo

DOBRA PRAKSA

Kompanije – partneri u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN

Ta usklađenost, između ostalog se ogleda u brizi o lokalnoj zajednici, zaposlenima i mladima, ulaganja u ekologiju i obnovljive izvore energije, rodnoj ravnopravnosti…

Objavljeno:

Da je moguće istovremeno poslovati odgovorno prema društvu i biti profitabilna kompanija, potvrdio je NIS na sednici Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine. Na ovom skupu, Naftna industrija Srbije je predstavljena kao primer dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kompanija u privatnom sektoru.

Govoreći o održivom razvoju NIS-a, Nenad Stojković, menadžer za održivi razvoj je istakao da su ovi principi duboko utkani u sve biznis procese, kao i da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je javnosti predstavila verifikovan izveštaj o održivom razvoju.

foto: Promo

- Još pre devet godina smo počeli sa praksom izveštavanja o održivom razvoju koji pripremamo u skladu sa GRI standardima. Naše izveštavanje je usklađeno sa UN ciljevima održivog razvoja, a u poslovanju kompanije prepoznajemo čak 12 od 17 UN ciljeva održivog razvoja, istakao je Stojković.

Ta usklađenost, između ostalog se ogleda u brizi o lokalnoj zajednici, zaposlenima i mladima, ulaganja u ekologiju i obnovljive izvore energije, rodnoj ravnopravnosti… U projekte u lokalne zajednice, NIS je tokom proteklih 10 godina uložio oko 3,8 milijardi dinara, a kroz program “Energija znanja”, NIS realizuje saradnju sa univerzitetima i srednjim školama u zemlji i inostranstvu koji dorpinosi kvalitetnijem obrazovanju. Samo u ekološke projekte od 2009. godine, NIS je uložio više od 13 milijardi dinara. Odgovoran odnos kompanije ogleda se i u korišćenju vodnih resursa iz najmanje osetljivih vodozahvata, a realizovan je i veliki broj projekata u oblasti obnovljive energije.

foto: Promo

U skladu sa ciljevima Ujedinjenih nacija, kompanija ulaže i u zdravlje i edukaciju zaposlenih kao u pokretačku snagu, istakao je Stojković i dodao:

“Dobar odnos prema zaposlenima je osnovni preduslov za razvoj kompanije. NIS ima jedan od najboljih kolektivnih ugovora, programe studentske prakse i povratak u Srbiju kao alate kojima se trudimo da mlade zadržimo u Srbiji i omogućimo im motivišuće radno okruženje. Takođe, negujemo princip jednakih šansi za sve zaposlene u svakom pogledu. U skladu sa tim, potpisnik smo sedam principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena kao i partnerstva za ravnopravnost sa poverenikom za zaštitu ravnopravnosti”.

Na sedmoj sednici Međuresorne radne grupe koja je održana u Palati Srbija, analizirane su i dosadašnje aktivnosti i najavljeni budući koraci u vezi implementacije Agende. Prisutne je na otvaranju skupa pozdravila ministarka Slavica Đukić Dejanović, predsednica Međuresorne radne grupe koja je ukazala na važnost saradnje na svim nivoima u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji najavila je da će tim UN u Srbiji nastaviti da bude posvećen zajedničkom radu sa svim relevantim akterima i na svim nivoima u daljem unapređenju Agende 2030 i poboljšanju uslova života za sve ljude u Srbiji, a Urs Burki predstavnik nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ je predstavio aktivnosti i značaj regionalnih skupova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.