DECA SA MALTE ISPAŠTAJU ZBOG KRIZE? Problem u korist srpskih porodica može da reši samo 1 sporazum
Problem u korist srpskih porodica može da reši samo 1 spoazum, Foto: Times of Malta/Printscreen

DRAMA!

DECA SA MALTE ISPAŠTAJU ZBOG KRIZE? Problem u korist srpskih porodica može da reši samo 1 sporazum

Deportacija sa Malte zapretila je srpskoj deci čije porodice ne zarađuju 19.000 evra godišnje plus 3.800 evra po detetu,

Objavljeno: 10:08h

Porodice sa decom na Malti, kojoj je država odbila boravak, čekaju razrešenje situacije, ali malo su mirnije. Prema nekim iformacijama, Malta i Srbija treba da potpišu međudržavni sporazum kojim bi ovaj problem bio rešen u korist srpskih porodica, a kada će to biti potpisano ne znamo - kaže za "Novosti" Slobodan Rangelov, koji živi i radi u ovoj ostrvskoj državi.

On navodi da srpska deca i dalje dobijaju odbijenice za boravišnu vizu, ali ocenjuje da su ta rešenja doneta pre ove krize, ali zbog praznika nisu ranije uručena. Potvrđuje i da je Goran Aleksić, ambasador Srbije u Rimu, koji na narezedencijalnoj osnovi pokriva i Maltu, u sredu boravio na ostrvu i razgovarao sa malteškim nadležnim organima, te ističe da će ti razgovori doneti pozitivan rezultat za srpske državljane.

On ocenjuje da je ovaj problem i političke prirode, jer je Vlada Malte u krizi, pa se, kako kaže, i ovo pitanje tretira kao političko. Takođe, Rangelov navodi i da je EU poslala državi Malti pojašnjenje koje bi moglo da ide u korist srpskih porodica - u njemu se tumači koliki je prihod je potreban po članu porodice.

Inače, kako je ranije najavljeno, porodice čija su deca dobila odbijenicu imaju pravo žalbe, a dok traje žalbeni postupak mališani će imati privremenu boravišnu dozvolu. Da deca neće biti proterana potvrdio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je za januar najavio političke konsultacije na tu temu.

- Oni nisu i neće biti proterani, a Vlada Malte je obećala da će se svaki pojedinačni slučaj korektno razmatrati - kazao je Dačić.

Deportacija sa Malte zapretila je srpskoj deci čije porodice ne zarađuju 19.000 evra godišnje plus 3.800 evra po detetu, što je propisano malteškim zakonima. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da je reč o pooštrenoj imigracionoj politici koju Malta već nekoliko meseci najavljuje. On je naveo da su međudržavni sporazumi na kojima Srbija insistira osnov da se sa svakom zemljom urede ovakvi odnosi i pitanja.

Minimalan standard

Agencija za državljanstvo i boravak Malte saopštila je da prihod potreban za spajanje porodica ima za cilj da garantuje dostojan životni standard porodicama migranata i njihovoj deci. Ukoliko se takvi uslovi ostave po strani, porodice migranata i njihova deca mogu da trpe nepoželjne socijalne uslove.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.