JEDNO JUTRO SE PROBUDILA I VIDELA JE SVE BELO: Lani je dijganostikovano 18 bolesti, potrebna joj je naša POMOĆ
Lana Bulatović (28) iz Kovina je devojka kojoj je dijagnostikovano čak 18 bolesti, Foto: Privatna arhiva

MI TO MOŽEMO

JEDNO JUTRO SE PROBUDILA I VIDELA JE SVE BELO: Lani je dijganostikovano 18 bolesti, potrebna joj je naša POMOĆ

Lana se razbolela kada je imala samo devet godina, tad počinje njena svakodnevna borba

Objavljeno:
Ivana Bradanji

Lana Bulatović (28) iz Kovina je devojka kojoj je dijagnostikovano čak 18 bolesti sa kojima se hrabro bori već dvadeset godina. Njoj se život promenio iz korena 2000. godine kada je bila devetogodišnja devojčica, od tada detinjstvo provodi sve više u bolnici.

Prve injekcije koje je dobija, bile su injekcije insulina.

- Lana je 2000. godine dobila dijabetes tipa 1. Krenulo je sa povraćanjem i završili smo u Pančevačkoj bolnici, a onda u Tiršovoj. Bila je odmah na insulinu, od početka je bila nestabilna. Prvih par meseci je sve bilo u redu, a onda su krenuli visoki šećeri zbog kojih je češće završavala u bolnici - počela je Lanina mama priču za Espreso.co.rs.

Od trenutka kada se razbolela, u njihovoj porodici više ništa nije bilo isto, sve se preokrenulo za 360 stepeni, a život im se pretvorio u košmar...

- Bila je treći razred osnovne škole kada se razbolela, tada sam išla sa njom na ekskurzije. Posle njene bolesti nikada više nismo išli porodično na more, jer je ona uvek bila nestabilna. Celoj porodici se život promenio, Lana je najmlađa od troje dece. Jako je teško, to je veliki hendikep sa kojim treba živeti.

Kada se bolest malo stabilizovala, određeno joj je četiri doze insulina i Lana posle srednje škole upisuje fakultet, upada na budžet, odličan je student i živi kao svaka njena vršnjakinja. Međutim, to nije dugo potrajalo, jer je bolest ostavila traga.

- U srednjoj školi se stvar stabilizovala, upisala je fakultet. Međutim, na trećoj godini, 2014. godine jedno jutro se probudila i sve joj je bilo belo. Otišli smo do očne klinike, oni su joj zakazali za maj. Otišli smo kod privatnog lekara oftamologa koji je odmah video da se radi o vrsti multiple skleroze, preko njega smo otišli na kliniku za neurologiju, gde su joj izmenom plazme delimično vratili vid. Od 2015. do 2016. je relativno mogla da vidi, pokušala je da se vrati na fakultet, ali nije mogla, imala je probleme sa hodom, bolove u nogama, jer to je vrsta multiple skleroze koja napada očni živac, kičmenu moždinu...

Nedugo zatim Lana dobija infekciju koja je skoro izazvala sepsu i stanje joj se znatno pogoršava.

- Decembra 2016. posle infekcije dobija skoro sepsu, završavamo kod endokrinologa. Tamo su je jedva spasili... 2017. se jednog dana probudila i sve joj je bilo crno pred očima. Odlazimo opet na kliniku za neurologiju, pokušavaju ponovo za izmenama plazme, delimično može svetlo da vidi i malo senke. Međutim, doktorka konstatuje da joj krv vrlo slabo dolazi u oči i da je oštećen očni živac - objašnjava majka Jadranka.

- Posle teških glavobolja završavamo u Urgentnom, posle tri dana je otpuštaju kući. Došla sam do docentkinje, ona nas hitno zadržava u bolnici, pritisak očni zbog glaukoma je bio visok. Ostajem sa njom u bolnici, rade joj dve operacije na oba oka. Jedva su joj spasli oči tada. Mesec dana kasnije izlazimo iz bolnice, i uz neke injekcija mogla je neke boje da vidi. Međutim, februara 2018. probudi se i opet joj je sve belo, vraća se pritisak.

Lana u međuvremenu potpuno gubi vid i odlazi na operaciju, za koju je bilo potrebno da se izdvoji mnogo novca. A ubrzo joj otkazuju i bubrezi, te je zadržana u bolnici.

- Decembra počinje visoki krvni pritisak i usput kreće sa redovnim transfuzijama jer je počela da bude jako anemična. U januaru kada su joj urađene analize hitno je zadržavaju u bolnici jer su počeli bubrezi da joj otkazuju. Odmah joj nakon konsultacija, ugrađuju joj kateter u stomak. Urađene su joj operacije zbog krvarenja u oku. Pošto se radilo o velikom novcu, 3.000 evra po operaciji, više nisam imala svojih sredstava, obratila sam se fondaciji Budi human, koji nam otvaraju račun. Međutim, do operacije nije skupljeno dovoljno novca, trebalo je 6.000 evra po oku.

foto: Budi Human

Jadranka je u svojoj ispovesti ispričala da Lana danas ima i više od osamnaest bolesti, pored dijabetesa, pritiska, neurološkog obolenja ima i nekoliko ishemija...

- Ima jako puno dijagnoza. Dijagnostikovano joj je i više od 18 bolesti, ima i pritisak, nekoliko ishemija i neurološko oboljnje. Pankreas joj otkazao. Zbog neurološkog obolenja pije i citostatike. Profesor koji je prvi operisao skoro je zaplakao posle operacije kada je rekao da nije uspeo. Oči joj se bukvalno suše zbog anemije...

Uprkos svim životnim udarcima koje je zadobila, Lana se veoma hrabro bori i ne odustaje od svoje borbe.

- Lana jako teško putuje i do Beograda, brzo se umara, ima dana kada ne može da ustane iz kreveta, ima vrtoglavice, malaksala je, ali psihički je dobro. Ona je veliki borac i hrabro se drži, iako trpi jake bolove. Jako je slaba, celog dana je u krevetu, nekad pokušava da sebe natera da se kreće. Teško joj je da se kreće, da izađe na ulicu, ne vidi ljude, ne zna ko joj se javio.. - priča majka.

Njeno stanje je sada veoma ugroženo, a jedini spas je transplatacija matičnih ćelija, koja košta oko 100.000 evra, zbog čega je pokrenuta akcija fondacije "Budi human", kako bi se skupila sredstva za njeno lečenje.

- Mislim da je jedino rešenje transplatacija matičnih ćelija u inostranstvu. Bubreg joj je na granici dijalize. Mnogo se muči, svake nedelje kontroliše krvnu sliku. Kada sam pitala doktorku koliko košta lečenje, nije mi odgovorila, ali smo se raspitali i videli da je oko 100.000 evra sama operacija, a plus put i sve ostalo...

Još kao mala, Lana je shvatila koliko je njena bolest ozbiljna, ali i skupa... Majci je rekla jednu rečenicu koja joj i dan danas odzvanja u glavi.

- Zdravlje se ne kupuje, ali treba imati para da bi se lečio.

Lani možete pomoći na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 645 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human645 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-537862-85

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002893.5 IBAN: RS35160005400002893510 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.