U SRBIJI TRENUTNO IMA 4.500 MIGARANATA! Iza te brojke krije se i jedna BOLNA STATISTIKA
U Srbiji je trenutno oko 4.500 migranta, Foto: Pritnscreen/jutjub

međunarodni dan migranata

U SRBIJI TRENUTNO IMA 4.500 MIGARANATA! Iza te brojke krije se i jedna BOLNA STATISTIKA

Ministar je dodao da se barata sa različitim ciframa zato što se u nekim slučajevima oni prijavljuju za azil

Objavljeno:

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je da u Srbiji trenutno ima oko 4.500 migranata.

Ministar je dodao da se barata sa različitim ciframa zato što se u nekim slučajevima oni prijavljuju za azil ako ne mogu da nastave ilegalno put u zemlje Evropske unije.

Đorđević je na skupu povodom Međunarodnog dana migranata rekao da Srbija "neće biti zemlja migranata, i da je broj onih koji žele da ostanu u Srbiji na nivou statističke greške".

On je rekao da stalno varira i broj maloletnika bez pratnje, kojih danas ima 370, dok ih je do nedavno bilo 256.

foto: Marina Lopičić

"Videćemo kao ministarstvo kako možemo da odgovorimo na izazov zbrinjavanja maloletnika bez pratnje, kakvu vrstu statusa im možemo dati. Svako od njih bi trebalo da ima svog socijalnog radnika da brine o njemu, ne želimo da se razlikuju od naših građana", rekao je Đorđević.

Prema zvaničnim podacima od početka godine 220 migranata je zatražilo azil u Srbiji a azil je do sada dobilo samo 32 ljudi.

"Svi oni žele samo da nastave dalje do razvijenih zemalja Evropske unije, najčešće Nemačke i Austrije. Ali dok su ovde deca treba da idu u školu i da uče srpski jezik", rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da Srbija ovakvim tretmanom prema migrantima "pokazuje ljudskost i gostoprimstvo ali da će možda kao država od toga ubuduće imati i koristi, jer sigurno će neko od njih biti na nekim pozicijama u budućnosti, a ostaće mu znanje srpskog jezika".

On je naveo da je mnogo takvih primera iz prošlih decenija kada je u bivšoj Jugoslaviji studije završavao veliki broj studenata iz inostranstva, uglavnom iz afričkih zemalja, koji su nakon provatka u svoje zemlje zauzimali značajne pozicije, a danas poznaju i srpski jezik i kulturu.

"Kada sam obilazio prihvatne centre za maloletnike bez pratnje bilo je par njih koji su hteli da ostanu ovde. Moraćemo da vidimo šta ćemo sa takvim slučajevima jer sada nemamo rešenje ni za našu decu bez roditeljskog staranja koja posle 18 godina moraju da napuste domove a još nisu sposobni ni mentalno ni materijalno da brinu o sebi", rekao je Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.