JELENA JE IZ SRBIJE OTIŠLA U SAD NA RAZMENU STUDENATA: Danas brine o 13 triliona dolara, RADI ZA TRAMPA
Jelena Mekvilijams, Foto: Printscreen/RTS

ispunjeni veliki snovi

JELENA JE IZ SRBIJE OTIŠLA U SAD NA RAZMENU STUDENATA: Danas brine o 13 triliona dolara, RADI ZA TRAMPA

U Ameriku je otišla 1991. godine na studentsku razmenu

Objavljeno:

Trenutno najviše pozicionirana Amerikana srpskog porekla u Trampovoj administraciji je Jelena Mekvilijams, predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita. Sa 18 godina otišla je u SAD sa 500 dolara u džepu a danas brine o 13 triliona dolara. Ona je za RTS rekla da nije ni slutila da će joj se ispuniti veliki snovi.

Jelena Mekvilijams je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekla da je uspela zahvaljujući teškom radu.

Prvo je bila advokat u Silicijumskoj dolini, zatims e preselila U Vašington, radila je u Narodnoj banci za vreme krize i posle toga u Sneatu gde je upoznala republikance.

Nakon toga je bila glavni advokat u jednoj od najvećih banaka u SAD odakle je pozvana na funkciju u Saveznu korporaciju za osiguranje depozita.

U Ameriku je otišla 1991. godine na studentsku razmenu.

„Znala sam da treba da odem, sa 500 dolara u džepu sam otišla da vidim da li mogu d auspem u drugom sistemu", rekla je Jelena Mekvilijams koja danas brine o 13 triliona dolara.

Kaže da se njena institucija trudi da ude nezavisna i da je cela poenta da ne stupa u političke kontakte.

Kako je objasnila, američki sistem zaštite osiguranja depozita je najstariji na svetu i ostali sistemi su uspostavljeni po uzoru na njega.

Govoreći o Agenciji za zaštitu depozita u Srbiji, navela je da je napravljen veliki korak i da je ponosna na kolege ovde.

Istakkla je da je veoma bitno za stabilnost društva da postoji takva forma zaštite građana.

Kada je reč o ekonomskoj krizi, rekla je da se 2008. godine desio kuršlus jer su banke preuzele suviše rizika na sebe koji se prelio na finansijsko tržište. Tada je zatvoreno oko 500 banaka u SAD

Na pitanje da li je moguća nova kriza, Jelena Mekvilijams je rekla da se stalno prate finansijski indikatori i procenat nezaposlenih u različitim regionima. Smatra da će do nove krize doći pre ili kasnije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.