22 SRPSKA MALIŠANA NE MOGU DA OSTANU NA MALTI: Obrazloženje je SKANDALOZNO!
Foto: Times of Malta Printscreen

NE DAJU BORAVIŠNE VIZE

22 SRPSKA MALIŠANA NE MOGU DA OSTANU NA MALTI: Obrazloženje je SKANDALOZNO!

Vladina agencija Malte zadužene za državljanstvo i boravak obavestila je roditelje, mahom srpske dece, da kako ne ispunjavaju finansijske uslove njihova deca ne mogu više da borave na Malti

Objavljeno:

Malteška vlada je stala u odbranu odluke da se ne izdaju boravišne dozvola za 22 dece srpskih državljana čiji roditelji rade na tom ostrvu uz ocenu da bi u suprotnom bili u riziku da žive u siromaštvu.

Odluka još nije konačna jer roditelji imaju pravo žalbe.Vladina agencija Malte zadužene za državljanstvo i boravak obavestila je roditelje, mahom srpske dece, da kako ne ispunjavaju finansijske uslove njihova deca ne mogu više da borave na Malti. Sekretar parlamenta Julija Faruđija Porteli kaže da je odluka doneta u najboljem interesu dece, prenosi Tajms of Malta.

Prema zahtevanim kriterijumima zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra kao i da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete. Sekretarka Porteli ističe da ne treba potpadati pod uticaj "senzacionalističkih napisa" već da je tu reč o politici koja štiti decu od siromaštva.

"Kao država moramo da osiguramo da nijedno dete nije ostavljeno po strani. Moje srce je uz svako od te dece ali ima porodica kojima kada od plate odbiju troškove stanovanja i rente ostaje svega 150 evra mesečno", rekla je Porteli.

Ona je naglasila da roditelji imaju pravo žalbe na ovakvu odluku. U slučaj se uključilo i naše Ministarstvo spoljnih poslova. Srpski ambasador iz Rima sutra putuje na Maltu. Malteški ministar rada Evarist Bartolo pozvao je na prikupljanje sredstava kako bi se pomoglo da porodice dece imaju stabilnija primanja. Ministarka za porodicu Mišel Falzon insistirala je da politika vlade nije politika diskriminacije i da je u interesu dece da ne žive u siromaštvu, navodi Tajms of Malta.

Na reči malteških ministara odmah su reagovali roditelji dece. Tako je Velimir Dulo rekao da je "ostao bez reči". On tvrdi da su mu godišnja primanja 27.000 evra bruto i da mu je i pored toga odbijen zahtev za dozvolu boravka njegove dece ističući da njegova deca ne žive u siromaštvu.

"Moja deca imaju dom, hranu, igračke, odeću. Nikada mi nisu rekla da im nešto nedostaje. Uz to pomažemo i drugima kojima je pomoć potrebna", istakao je Dulo za Tajms od Malta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.