Srećan Uskrs! Hristos vaskrese! Da li znate zašto prvo jaje treba da se farba u crveno? (FOTO)

najveći praznik

Srećan Uskrs! Hristos vaskrese! Da li znate zašto prvo jaje treba da se farba u crveno? (FOTO)

Svim pravoslavnim vernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo čestitamo najveći hrišćanski praznik
Objavljeno: 10:56h

Pored srpske crkve, Vaskresenje Hristovo danas obeležavaju i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan deo Eskima koji žive na Aljasci. Datum Uskrsa se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana. Vaskrs je najveći praznik za sve vernike i on je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. Ovo je 13. stvari bez kojih pravi Srbin ne može da preživi 1. maj! (FOTO) Za vernike uskršnje slavlje predstavlja kraj Velikog posta, koji je jedan od najstrožih postova, a prvi mrsni zalogaj svakog vernika treba da budu uskršnja jaja. Ona se farbaju u crveno, kao simbol prolivene Hristove krvi.

Prema verovanju, caru Tiberiju je prva jaja poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla da dodnese poruku o Vaskresenju. Na Uskrs se skidaju oltarske dveri, kako bi se pokazalo da je Isus Hristos uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata. Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u Josifovom vrtu, a u nedelju se osetio snažan zemljotres i anđeo Božji je sleteo na njegov grob. Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali mrtvi, a Isus je vaskrsao. Prva koja je srela Hrista bila je Marija Magdalena,a potom se Isus ukazao i svojim učenicima. Učenik Toma je bio jedini koji nije odmah poverovao da je Isus vaskrsao, već je morao lično da se uveri. Otuda u narodu izreka: "Neverni Toma".
Za ovaj praznik se ljudi pozdravljaju sa "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese". Cela nedelja praznika se zove Svetla nedelja. Sinoć je u Hram Svetog Save stigao Blagodetni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, a patrijarh Irinej ga je sa sveštenstvom podelio građanima. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.