NOVI PREOKRET DRAME SA MALTE! Srpska deca ipak NEĆE BITI PROTERANA
Srpska deca NEĆE BITI PROTERANA sa Malte!, Foto: Times of Malta/Printscreen

AU!

NOVI PREOKRET DRAME SA MALTE! Srpska deca ipak NEĆE BITI PROTERANA

Juče je objavljeno da Malta izbacuje srpsku decu čiji roditelji ne zarađuju 22.800 evra godišnje.

Objavljeno: 11:50h

Deca srpskih državljana koja borave na Malti ostaće u toj zemlji.

Premijer Malte održao je jutros sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje ovog problema i doneta je odluka o izuzeću.

To znači da će 22 deteta državljana iz Srbije dobiti boravišne dozvole i ostati na Malti.

Podsetimo, juče je objavljeno da Malta izbacuje srpsku decu čiji roditelji ne zarađuju 22.800 evra godišnje.

Objašnjenje iz ove ostrvske zemlje je da su to novi zakonski propisi, po kojima svaka porodica mora godišnje da prihoduje 19.000 evra i dodatnih 3.800 evra za svako dete. Dakle, ako imaju samo jedno dete, Srbi koji žive na Malti moraju na godišnjem nivou da zarade 22.800 evra.

Podsetimo, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i saopštilo da je upoznato sa sve učestalijim žalbama srpskih državljana koji žive i rade na Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako je saopšteno, od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Konzularne konsultacije zakazane su za 27. januar 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva. Oglasio se i malteški nadbiskup, kao i poznati malteški tenor koji su ponudili neku vrstu prelaznog rešenja za porodice koje su se zbog krutih malteških propisa našle u problemu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.