DIREKTOR SE PROMOVIŠE U ODELU OD 5.000 EVRA, A FIRMA GUBI STOTINE MILIONA! Sve i svašta je moguće u Srbiji...
Dušan Garibović, Foto: Printscreen / Tanjug

srbija kargo

DIREKTOR SE PROMOVIŠE U ODELU OD 5.000 EVRA, A FIRMA GUBI STOTINE MILIONA! Sve i svašta je moguće u Srbiji...

Radnici više ne mogu da tolerišu rasipništvo

Objavljeno: 11:23h

Preduzeće „Srbija Kargo“ je tokom prošle godine poslovalo s gubitkom od preko 700 miliona dinara, a broj zaposlenih smanjen za skoro 20 odsto. Za tako katastrofalno stanje u privrednom društvu za železnički prevoz robe zaposleni krive generalnog direktora Dušana Garibovića i kompletno rukovodstvo, čije hitne smene i traže.

Sindikat železničkog saobraćaja „Nezavisnost“ uputio je juče dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministarki saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorani Mihajlović u kojem ukazuju na velike probleme i finansijske gubitke u ovom privrednom društvu. U zahtevu, u koji je „Alo!“ imao uvid, sindikalci traže smenu Garibovića i njegove bulumente jer firmu, kako navode, vode u propast, prenosi Alo.

foto: Privatna arhiva

- U 2018. godini preduzeće „Srbija kargo“ a.d. je pod njihovim vođstvom napravilo poslovni gubitak od 769.750.000 dinara, dok u periodu od januara do septembra ove godina gubitak 503.000.000 dinara - navodi se u dopisu.

Sindikalci napominju da opravdanja za ovoliki gubitak ne može biti jer privatni operateri, kojih je sve više, uzimaju sve veći deo kolača od firme „Srbija kargo“, koja je, prema navodima sindikalaca, apsolutno nesposobna da se održi na tržištu.

foto: Privatna arhiva

Pored ogromne finansijske štete, koju direktor i ekipa prave, pre svega sklapanjem štetnih ugovora, kako bi pojedini dobili povlastice za prevoz robe, nemerljiva šteta naneta je i zaposlenima, čiji broj je smanjen za oko 20 odsto.

- Zbog lošeg stanja koje vlada u preduzeću „Srbija kargo“, sve više osoblja, a naročito mašinovođa, ga napušta. Prelaze kod privatnih operatera - navode oni.

Međutim, dok radnici firme „Srbija kargo“, od kojih mnogi imaju i minimalne zarade, trže spas od predsednika Vučića i ministarske Mihajlović, generalni direktor ovog preduzeća Dušan Garibović ne haje mnogo ni za radnike ni za firmu, već se brine da, gde god se pojavi, izgleda kao „lutkica iz Trsta“.

- Pre nekoliko meseci u železničkoj stanici Resnik prilikom puštanja u saobraćaj novih lokomotiva, pojavio u skupocenom odelu „brioni“, koje košta oko 5.000 evra. Svi znaju da je skupocena garderoba njegov zaštitni znak, a omiljena robna marka „versače“. Naročito obožava cipele od zmijske kože i nosi ih gotovo u svim prilikama. Takođe obožava i skupa kola, pa je između ostalog i ponosni vlasnik džipa marke „mercedes“ - ispričao je jedan radnik.

Iz magacina uskočio u direktorsku fotelju

Podsećamo, Dušan Garibović, generalni direktor preduzeća „Srbija kargo“, došao je u „Železnice“ 2013. godine na mesto pomoćnika direktora za nabavke, dok je direktor još bio Dragoljub Simonović, međutim, vrlo brzo je smenjen i postavljen na mesto referenta u nekom magacinu.

- Tamo je bio sve dok u okviru „Železnice“ nisu formirana četiri preduzeća. Potom je naprasno iz magacina prebačen u fotelju izvršnog direktora - rekao je dobro obavešteni izvor za Alo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.