SRBIJA JE OTELA SLIKE S DVORA I DALA IH NARODNOM MUZEJU! Ovo je ISTINA o NEPROCENJIVOM BLAGU oko koga se vodio RAT
Slike sa Dvora vraćene su u Muzej, Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

EVO ŠTA SE DOGODILO

SRBIJA JE OTELA SLIKE S DVORA I DALA IH NARODNOM MUZEJU! Ovo je ISTINA o NEPROCENJIVOM BLAGU oko koga se vodio RAT

Sve je poznato.

Objavljeno:

Karađorđevići su za sebe zadržali slike i ne žele da ih vrate Narodnom muzeju, glasili su naslovi koji su iz dana u dan pratili slučaj sa primopredajom pet slika sa Dvorskog kompleksa.

Međutim, istina je potpuno drugačija...

Kako saznaje Espreso.co.rs saznaje Karađorđevići, nisu bili ti kojis u bili kočnica u vraćanju pet umetničkih slika Narodnom muzeju, nego država, tačnije Ministarstvo kulture i informisanja.

- Tim slikama se uopšte ne zna pravi vlasnik, niti poreklo. Ono što se može na neki način dokazati je to da su otprilike oko 1980. godine one dospele na Kraljevski dvorski kompleks i da su tu bile do danas - kaže nam naš izvor sa Dvora i dodaje:

- Baš zbog svega toga, kako Karađorđevići nisu imali dokaz da su slike njihovo vlasništvo, a taj papir nije imao ni Narodni muzej čekao se stav i sud Ministarstva kulture i informisanja. Oni su očigledno odugovlačili, te je sav teret pao na prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegovu porodicu.

foto: Filip Plavčić

Prema rečima našeg izvora, čim je iz Ministarstva došao dopis na Kraljevski dvor odmah je prestolonaslednik izdao naređenje da se slike predaju Narodnom muzeju.

- Može se reći, da je pošto nema jasnog dokaza o vlasništvu Srbija bukvalno otela ove slike sa Dvora - kaže naš izvor.

Tako je i bilo, naime u okviru Dvorskog kompleksa održana je primopredaja pet slika koje su se više decenija nalazile na pozajmici dvoru Karađorđević.

U pitanju su "Trgovac divljači" flamanskog slikara Adrijana van Utrehta, "Mrtva priroda" holandskog slikara Johanesa Everta Akeringa, "Amor i Žena" i "Posle kupanja" britanskog slikara ser Čarlsa Simsa, kao i slika ser Džordža Klauzena "Srebrno letnje jutro".

Ovom događaju prisustvovala je Komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja - stručne službe, konzervatori, restauratori, kustosi i sekretar, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

1 / 6 Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

"Članovi komisije birani su tako pošto je Narodni muzej vlasnik, Uprava posrednik u pozajmici i neko ko se o tim predmetima starao svih ovih decenija, između ostalog tako što su redovno vršili popise svih umetničkih dela koja se nalaze u okviru Dvorskog kompleksa, dok je Ministarstvo kulture i informisanja koordinator", kazala je Sonja Zimonić u ime Ministarstva kulture i informisanja.

Primopredaja i pozajmica slika, kako je istakla, spadaju u "običan", svakodnevni muzejski posao, "te je ovom prilikom konstatovano da su slike tu, da se vraćaju u Muzej, a sve to zavedeno je i u stručni zapisnik."

Podsetimo na dvoru Karađorđevića nalazi se danas, sudeći po Katalogu državne umetničke kolekcije, najmanje 137 dela evropske umetnosti i najmanje 178 umetničkih dela sa prostora bivše Jugoslavije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.