KOJI, BRE, MERCEDES, KOJI BMW?! Srbin iz Gruže napravio CRVENU OLUJU, najmoćniju mašinu NA SVETU! (VIDEO)
Zoran Žunja napravio je specijalnu mašinu, Foto: RINA

svaka čast

KOJI, BRE, MERCEDES, KOJI BMW?! Srbin iz Gruže napravio CRVENU OLUJU, najmoćniju mašinu NA SVETU! (VIDEO)

Neobično vozilo nema menjač, ni poluosovine

Objavljeno: 10:23h

Kroz ravnu Gružu vozi se specijalna i do sad nikad viđena mašina. Dugogodišnji mehaničar, Zoran Žunja, napravio ju je od starih delova, a pokreće je original elisa iz norveškog helikoptera, pa je prozvana još i – crvena oluja!

- Može se reći da ima tri pogona, malo ide na benzin, malo na vodu, a malo i na vetar. Dok ne uhvatim zalet i komšije poguraju. Nazvao sam je crvenom lujom, jer ona kad krene nosi sve pred sobom, dostigla je brzini i od 80 kilometara na čas - priča Zoran za RINU.

Neobično vozilo nema menjač, ni poluosovine, samo jedan klinasti kaiš koji prenosi svu snagu iz motora na elisu.

foto: RINA

- Ona je glavni pokretač mašine. Kao mehaničar ceo život sam popravljao kvarove na automobilima i zato sam rešio da napravim vozilo koje neće imati transmisiju. Nema zadnje ugibljenje, pa dolazi do trenja elise, te ona ne može da izdrži pritisak vazduha. Rezervoar je mali i služi samo za startni pogon, kasnije crvena oluja ide na vetar - ispričao je ovaj gružanski konstruktor.

Sa Zoranom su se kroz selo provozale i komšije koje kažu da je osećaj jedinstven, naoročito kad je lepo vreme, međutim i kad padne sneg majstor je pronašao rešenje.

foto: RINA

- Sve ću točkove poskidati i na njihovo mesto staviti skije i onda će moći ići po snegu bez problema - već je isplanirao.

Crvena oluja sklapana je od “svega i svačega” pa tako je motor od fiće, sedište od juga, trap od forda, viljuška kavasaki, točkovi od motora jawe, a zajedno sa Zoranom teži celih 250 kilograma. Teško da će ova mašina ući u serijsku proizvodnju, ali će zasigurno ući u istoriju gružanskog kraja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.