RAZLOG ZBOG KOJEG JE TESLA UMRO U BEDI I DUGOVIMA: Mračna tajna velikog naučnika
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

ISTORIJA

RAZLOG ZBOG KOJEG JE TESLA UMRO U BEDI I DUGOVIMA: Mračna tajna velikog naučnika

Tesla je pred kraj života hteo da razvije oružje

Objavljeno: 14.12.2019. 08:28h
  • 233

Davno pre nego je Mišel Fuko naučio da je "znanje moć", Nikola Tesla sjajno je ilustrovao da se genijalnost nalazi u naizmeničnoj struji. Rođen 1856. godine, srpski naučnik Tesla je već od malih nogu dobi pokazivao svoje neverovatne umne sposobnosti.

U svom naizgled neograničenom mozgu mogao je "sačuvati" čitave knjige i logaritamske tablice, izdržati budan duga razdoblja i lako učiti nove jezike. Prema svemu sudeći, bilo je jasno kako Tesla u glavi ima "zlatni rudnik" i zaista je njegov mozak stvorio brojne izume bez kojih ne bismo mogli zamisliti život danas. Ali, ponekad stvari nemaju previše smisla u životu, baš kao što nema smisla ni činjenica da je Tesla umro bez ikakvog novca, piše Grunge.

Stigao je u SAD 1884. noseći samo četiri centa u džepu. Iako nije imao puno, iz njega je prštao potencijal. Osim toga, sa sobom je nosio pismo preporuke adresirano na Tomasa Edisona, u kojem je navodno pisalo "Moj dragi Edisone, poznajem dva velika čoveka, a ti si jedan od njih. Drugi je ovaj mladić!".

Tesla je kasnije ispričao kako mu je Edison obećao isplatu od 50 hiljada dolara ako može napraviti bolji izum od postojećih generatora jednosmerne struje, što je ovaj oduševljeno dočekao, uzvrativši mu rečima "izazov prihvaćen!".

Jednom kad ga je nadmašio, Edison je svoju ponudu nazvao šalom, a Tesla je dao otkaz i ponovno se našao bez novca.  

Impresioniran Teslinim dizajnom sistema napajanja naizmeničnom strujom, Edisonov suparnik Džordž Vestinghaus licencirao je patente za tu moćnu tehnologiju za 60 hiljada dolara. Ali kada je skupa pravna bitka s Edisonom zapretila bankrotu Vestinghausa, Tesla je nesebično pristao da neće naplatiti tantijeme koje su mu obećane.

Još jedan neprocjenjivi izum, Teslina zavojnica, imao je moć stvaranja visokih napona i slanja radio signala. Ali Teslu je pokrao Markoni, koji je tvrdio da je on odgovoran za izum radija. Tesla je želeo besplatno prenositi električnu energiju širom sveta pomoću niza velikih tornjeva. Ali, kad je izgubio naklonost bogatih investitora, pao je u depresiju. Nakon nervnog sloma, Teslin se život raspao.


"Ja sam ipak poražen čovek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao. Hteo sam da osvetlim čitavu Zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo Sunce. Svetlost bi sijala oko ekvatora, kao prsten oko Saturna. Ljudski rod nije sazreo za veliko i dobro. U Kolorado Springsu napojio sam Zemlju elektricitetom. Život ima beskonačan broj vidova, a dužnost naučnika je da ih pronalazi u svakom obliku materije. Tri stvari su bitne u tome. Sve što činim je traganje za njima. Znam da ih neću naći, ali neću ni odustati od njih".
 

Reči su to koje je Tesla izrekao za intervju koji je navodno bio skrivan punih 120 godina, koji je 1899. dao časopisu Besmrtnost. Njegovo kompulsivno ponašanje, koje ga je pratilo celog života, počelo je vladati njegovom svakodnevicom. Opsednutost brojem 3 poprimila je neverovatne razmere - tokom večere složio bi 18 salveta pre nego što bi počeo da jede, jer je taj broj deljiv sa tri. Kad bi odsedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe deljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 peškira. Po nekim podacima precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta vilicom pre nego što je proguta. Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi minđuše.

Bio je to očigledno problem nasleđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija. Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinele i njegovom uspjehu s obzirom na inspiraciju koju je dobijao tokom tih iskustava. Ideju za naizmenični motor navodno je dobio inspirisan halucinacijom svetla i plamena. U razmahanom ludilu, Nikola Tesla je počeo razgovarati s golubovima, a za jednog od njih je tvrdio da je "u stanju voleti poput čovjeka".

Čovjek mora biti sentimentalan prema pticama. To je zbog njihovog krila. I on ih je nekada imao, prava i vidljiva!
 

Taj mu je golub umro u rukama, a Tesla je kasnije umro u dugovima radeći projekt "Zraci smrti" za Sovjetski savez. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izolovan, što je zapravo tužan kraj hvaljenog pronalazača modernog doba. Na najteži mogući način naučio je da nije dovoljno samo imati ideju ili izum, već je nužno povezati se s pravim ljudima i biti društveno prihvaćen.

Jedino što je impresivnije od Teslinih izuma su oni o kojima je sanjao, ali nikad nije dovršio. U nastojanju da okonča sve ratove, Tesla je u jednom trenutku razvio planove za "zrak smrti", za koji je tvrdio da će "poslati koncentrisane zrake čestica kroz slobodan zrak, tako ogromne energije da će oboriti flotu od 10.000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja. "

Teslina ideja bila je razviti oružje toliko bezobrazno moćno da bi odvratilo bilo koju zemlju od ponovnog napada - jednih na druge. No, njegovi koncepti nisu se tu završili, on je predviđao budućnost u kojoj bi se sav rad automatizovao. Fabrikama bi upravljali roboti, a automobili bi se vozili sami. Takođe, najavio je i pojavu mobilnih telefona i interneta, a njegove su vizije redom ostvarene.

"Kad celi svijet bude potpuno bežično premrežen, Zemlja će se pretvoriti u jedan veliki mozak, što suštinski i jeste, i sve njegove jedinice skupa činiće jednu stvarnu i ritmičnu celinu. Bićemo u stanju međusobno komunicirati u trenutku, nezavisno od udaljenosti. Ne samo to, nego ćemo... pritom savršeno videti i čuti jedni druge kao da vodimo razgovor u četiri oka, unatoč razdaljenostima od hiljada milja, a instrumenti kroz koje ćemo komunicirati biće takvi da će moći stati u džep."

Briga o Teslinoj imovini pripala je nećaku Kosanoviću i to prema odluci američkih vlasti od januara 1943. On je pre odlaska za London isplatio sve račune za ležarinu Teslinih stvari i čuvanje posmrtnog pepela. Hteo je da vidi i Teslinu ostavštinu, ali su mu radnici u skladištu rekli da je 'grupa momaka iz FBI-a došla noću i napravila snimke svih njegovih stvari." Sve što je ostalo iza Tesle upakovano je u 60 paketa i brodom "Srbija" iz Njujorka je otplovilo za Rijeku, a zatim 1951. godine stiglo u Beograd. Tamo je sve sačuvano na Elektrotehničkom fakultetu, a godinu dana kasnije u Genčićevu vilu. Zanimljivo je da je FBI bacio oko na njegove izume iako je Tesla imao američko državljanstvo.

Tačnije rečeno, o njegovim izumima brigu je preuzeo FBI a nadzor nad vlasništvom stranaca koji je sve njegove stvari, prije no što su prebačene u Evropu, stavio na sigurno mjesto i prekontrolisao. Razlog su Teslini izumi, a naročito tzv. "zraka smrti". Iako su službeno porekli da su bili zbog toga zabrinuti, američke su vlasti bile zapravo jako zainteresovane u kojoj je fazi izum. On zapravo i nije bio posebna tajna, jer je o njemu pisao New York Times još 1934. godine. Ali, kad izumitelj takvog kalibra spominje bilo kakvo oružje, svaka vlada postaje zabrinuta.

U leto 1899., dok je sedeo sam u svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu, Nikola Tesla zabeležio je neobične ritmične signale. Tada ih je opisao gotovo kao brojke. Nakon što je po prvi put zabeležio radio signale iz svemira, Tesla je bio uveren da su to pokušaji komunikacije s Venere ili Marsa. Ekscentrični izumitelj u to vreme je boravio u Njujorku i u novinama se žalio da nema vremena da se posveti se istraživanju "svemirskih komunikacija" zato što su ga pritisle neke puno zemaljskije brige.

Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao službeno devojku, ali žene su uprkos svemu ili možda baš zbog toga ludele za njim. Kako ih je odbijao te zašto se nije ženio slavni je naučnik otkrio svom prijatelju, srpskom pesniku Lazi Kostiću. Naime, njih su se dvojica redovno dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najlepših i najobrazovanijih devojaka njihovog vremena. Na predlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila naslednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: Brak me ne zanima. Ja sam se odavno venčao sa naukom.

 

Dvа su putа - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvjesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put.
 


Ipak, verovao je kako budućnost borbe žena za ravnopravnost vodi ka tome da će žene jednog dana biti društveno superiorne muškarcima, što je video kao njihovu prirodnu društvenu poziciju, koja im se tokom razvoja civilizacija u pravilu uskraćivala: "Ta borba žena prema polnoj jednakosti na kraju će dovesti do novog poretka među polovima, sa ženama kao superiornima. Postizanje prvo ravnopravnosti, a poslije i superiornosti, neće biti isprazna fizička imitacija muškaraca, nego buđenje intelekta žena."
 

Bonus video:

(Espreso.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media