ZNATE LI ZAŠTO SE U CRKVI NOSE MARAME: Običaj koga se vernici drže i ima VAŽNO ZNAČENJE
Crkva / Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

neguju tradiciju

ZNATE LI ZAŠTO SE U CRKVI NOSE MARAME: Običaj koga se vernici drže i ima VAŽNO ZNAČENJE

Ako ste odrasli u ruskoj tradiciji i povremeno odlazili u crkvu, čak i samo u detinjstvu, postoji jedna stvar koja će vas iznenaditi kada prvi put uđete u protestantsku ili katoličku crkvu

Objavljeno:

Ovaj pravoslavni običaj potiče iz poslanice apostola Pavla, i dok se u većem delu hrišćanskog sveta vremenom izgubio, Ruska pravoslavna crkva i dalje insistira na njegovom poštovanju.

Ako ste odrasli u ruskoj tradiciji i povremeno odlazili u crkvu, čak i samo u detinjstvu, postoji jedna stvar koja će vas iznenaditi kada prvi put uđete u protestantsku ili katoličku crkvu: žene u njima idu nepokrivene glave.

Prema ruskoj tradiciji to je nezamislivo. Naravno, niko neće izbaciti gologlavu ženu iz crkve, ali ona će verovatno naići na neodobravanje i nemu osudu, posebno od strane lokalnih babuški (u ruskim crkvama uvek će se naći nekoliko strogih babuški). Razlog je jednostavan: u ruskoj pravoslavnoj crkvi žena treba da pokriva glavu. Zašto je tako?

Istorijski, pokrivanje glave kod žena ima dugu tradiciju. U Prvoj poslanici Korinćanima apostol Pavle kaže: „I svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je jedno isto kao i ošišana.” A u prvom veku ošišana žena je bila za osudu.

Ruski teolog Sergej Hudijev tumači Pavlove reči: „U antičkoj kulturi se smatralo da je kosa najživopisniji element ženske lepote i pokrivanje kose je pokazivalo smernost. Grčke hetere (kurtizane) išle su gologlave, dok su udate žene pokrivale glavu, pokazujući svoju vernost mužu.” Tako je, uz pomoć Pavlovih reči, tradicija očuvana: skromna žena (odnosno verna hrišćanka) treba da pokriva glavu.

Danas ova tradicija još opstaje u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, mada je uspostavljena pre 20 vekova. Kako je patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, nedavno rekao u intervjuu: „Zašto su nam u crkvi potrebne marame? Zato što ljudi dok su u crkvi treba da misle na molitvu. Kada lepa žena uđe u crkvu (sa otkrivenom kosom) to prirodno privlači pažnju i skreće misli sa svete liturgije.”

U brojnim hrišćanskim crkvama širom sveta odlučeno je da se ženama dozvoli da gologlave ulaze u crkvu. Čak i Rimska katolička crkva, umnogome konzervativna, dozvolila je to za vreme Drugog vatikanskog koncila 1962-1965. Danas ruski katolički sveštenik Kiril Gorbunov kaže: „Pokrivanje glave kod žena potpuno je izgubilo smisao u savremenoj kulturi.” Pa ipak, istočnoevropski hrišćani sa razlogom se nazivaju pravoslavni: oni ne žele da se odreknu tradicija iz ranog hrišćanstva.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Russia Beyond)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.